Fogászati amalgám használatának teljes körű tilalma az EU-ban

Az Európai Unióban teljes körű tilalmat vezettek be a fogászati amalgám használatára, valamint megtiltották a hozzáadott higanyt tartalmazó termékek gyártását, behozatalát és kivitelét is.

Az Európai Unió Tanácsa által elfogadott rendelet értelmében 2025. január 1-jétől mindenki számára tilos lesz a fogászati amalgám használata. Eddig a szabályozás csak a 15 év alatti gyermekekre, állapotos és szoptató nőkre vonatkozott, de az új rendelkezések kiterjesztik a tilalmat mindenki másra is. Azonban a fogorvosoknak lehetőségük lesz kivételt tenni, amennyiben úgy ítélik meg, hogy páciensük esetében a fogászati amalgám használata elengedhetetlen. A fogászati amalgám kivitele 2025. január 1-jétől válik tilossá, míg az EU-ban történő gyártás és behozatal 2026. július 1-jével szűnik meg.

A higanytartalmú termékek korlátozása nem áll meg a fogászati amalgámnál: hat további higanytartalmú lámpa gyártása, behozatala és kivitele is tilalom alá kerül. Ez a tilalom 2025. december 31-étől, illetve 2026. december 31-étől lép életbe.

Ez a lépés összhangban áll a 2017-ben elfogadott higanyról szóló uniós rendelettel, amely a Minamata egyezmény előírásait ülteti át uniós jogba. A Minamata egyezményt 2013-ban fogadták el, célja pedig az emberi egészség és a környezet védelme a higany káros hatásaitól. A 2017-es rendelet a higany teljes életciklusát szabályozza, az elsődleges bányászattól kezdve a hulladékártalmatlanításig, és hozzájárul az uniós célkitűzésekhez, amelyek a higany és a hozzáadott higanyt tartalmazó termékek használatának, gyártásának és kivitelének korlátozását és fokozatos megszüntetését tűzik ki célul.