Eurómilliókat utalt az EU a Palesztin Hatóságnak

Az Európai Bizottság pénteken 25 millió eurót utalt a Palesztin Nemzeti Hatóságnak, hogy hozzájáruljon a köztisztviselők fizetéséhez és nyugdíjához, továbbá 16 millió eurót a palesztin menekültek alapvető szolgáltatásainak támogatására.

Az Európai Unió jelentős támogatást nyújt a Palesztin Hatóságnak és a palesztin menekülteknek. A legutóbbi, pénteken folyósított összeg a köztisztviselők fizetésének és nyugdíjának kiegészítésére, valamint az ENSZ-ügynökség által nyújtott alapvető szolgáltatásokra szolgál. A Pegase program keretében nyújtott támogatás segíti a palesztin hatóságokat a ciszjordániai köztisztviselőkkel szemben vállalt kötelezettségeik teljesítésében.

Az EU által folyósított összegek egy nagyobb, 2023 decemberében elfogadott 118,4 millió eurós segélycsomag részét képezik. Az első 25 millió eurós részletet már márciusban átutalták.

Az UNRWA-nak nyújtott támogatás a szervezet által elért előrehaladás és a megállapodás szerinti feltételek teljesítése alapján történt. Az ügynökség megerősítette, hogy alkalmazottainak átvilágítását és szűrését a vonatkozó uniós szankciós lista alapján végezte, és jelentést nyújtott a belső felügyeleti és etikai eljárások megerősítéséről.

A mostani kifizetéssel az idei évben az ENSZ-ügynökség támogatása 66 millió euróra emelkedett, ami az erre a célra elkülönített 82 millió euróból származik. A fennmaradó részlet kifizetése a megállapodás végrehajtásától és az ügynökség által elfogadott feltételek teljesítésétől függ.

Az Európai Bizottság hangsúlyozta, hogy az EU a palesztinok legnagyobb támogatója, és a 2021-2024-es időszakra közel 1,2 milliárd eurót különített el, amelyből már 809,4 millió eurót folyósítottak. Emellett az EU már tervezi egy újabb középtávú finanszírozási csomag elfogadását, amely a palesztinok és az új palesztin kormány reformprogramjának támogatására irányul, célja pedig Gáza és Ciszjordánia gazdasági és politikai stabilitásának elősegítése.