Az EP-választások valódi tétje és a magyar politika jövője

Alig néhány nap van hátra az önkormányzati- és EP-választásokig, és a kampány egyre intenzívebbé válik. A Fidesz számára az európai parlamenti választás a fontosabb, amelyre több figyelmet és állami forrást fordítanak. A kampány tematikája az Európai Unióval szembeni harcra épül, ami a Fidesz számára a legjobban működő stratégia.

Az EP-választások közeledtével a Fidesz kizárólag saját bázisának aktivizálására koncentrál, a lemorzsolódott szavazók visszaszerzését későbbre halasztva. A Fidesz kampányának egyszerűsítése és a hazug uszítás mellett a választások tétje a Fidesz szerint az, hogy Magyarország belesodródik-e egy jövőbeli háborúba, és a fiatalokat elviszik-e az ukrán frontra.

Gyorstalpaló az igazsághoz

A Fidesz kampánya ellenére az Európai Parlamentben ülő képviselőknek korlátozott a befolyásuk az EU irányára és a háborús kérdésekre. Az uniós döntéshozatal a tagállami szakminiszterek, az Európai Parlament, az Európai Bizottság és az Európai Tanács együttműködésén alapul, ahol a Fidesz-kormány tagjai is jelen vannak. A Fidesz állítása, miszerint az EP-választás befolyásolja az Európai Bizottság politikáját, tévedés, mivel a magyar tagot a Fidesz-kormány delegálja.

Belpolitikai erőviszonyok

Az EP-választások a belpolitikai erőviszonyokat is tükrözik. A Fidesz számára egy gyengébb szereplés komoly belpolitikai következményekkel járhat, és ha kevesebb mandátumot szereznek, mint korábban, az ellenzéki listák összességében több helyet szerezhetnek.

Európai erőviszonyok

Az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) és az Identitás és Demokrácia (ID) képviselőcsoportjának egyesülése után egy új jobboldali-szélsőjobboldali frakció jöhet létre, amely az EP második legnagyobbja lehet. Orbán Viktor már korábban jelezte, hogy a Fidesz az ECR-be kíván belépni, de az oroszbarát álláspont miatt belső ellenállás is van. Az EU-kritikus jobboldal több beleszólást szerezhet az Európai Parlamentben, ami befolyásolhatja az EU politikáját.

Haladás vagy akadás?

A választások után sem várható alapvető érték- és irányváltás az EU-ban, de a szélsőséges erők lassíthatják az építkezést és gyengíthetik az Uniót. A zöld átállás és az EU versenyképességének kérdései is fontosak lesznek a következő ciklusban.

Magyar-ügy

Az EP-választások eredménye nem befolyásolja közvetlenül az Európai Bizottság összetételét, de a magyar kormány számára fontos lesz a jogállamiság kérdése, amely az EU egyik kiemelt prioritása marad. A magyar kormány által visszatartott források felszabadítása a kormányzati intézkedések megvalósításától függ.

Hegedűs Dániel, a Német Marshall Alapítvány elemzője szerint Orbán Viktor befolyása nemzetközi szinten nagyobb, mint egy átlagos magyar miniszterelnöké, de ez Magyarország számára káros, mivel nem a nemzeti érdeket képviseli. Ursula von der Leyen ismételten az Európai Bizottság vezetője lehet, de az új Bizottság kevesebb nyomást helyezhet Magyarországra. Az elemző szerint a Tisza Párt és a Fidesz koalíciókompatibilis, és Magyar Péter meghatározó szerepet kaphat a jövőben.

A szerző az Európai Parlament leköszönő tagja, az Esély Közösség alapítója.