Apple és OpenAI együttműködés: Új fejezet az MI történetében

Az Apple várhatóan az OpenAI és a ChatGPT technológiáját fogja felhasználni az Apple-ökoszisztéma mesterségesintelligencia-alapú fejlesztéseiben, ami forradalmasíthatja a techvilágot. A vállalatok közötti együttműködés egyre valószínűbbnek tűnik, és a közelgő Worldwide Developer Conference (WWDC) eseményen lehullhat a lepel az új MI-alapú fejlesztésekről.

Az Apple hagyományosan június 10-én tartja meg a WWDC nyitóeseményét, ahol bemutatják az iOS, az iPadOS, a tvOS, a macOS, a watchOS és a visionOS legújabb verzióit. Idén azonban különleges figyelem övezi az eseményt, mivel az új operációs rendszerek mögött a mesterséges intelligencia is megjelenhet.

Korábban felröppent hírek szerint az Apple és az OpenAI tárgyalásokat folytatott, és a The Information riportja szerint az együttműködés már a tavalyi WWDC óta fennállhat. Sam Altman, az OpenAI vezérigazgatója és Tim Cook, az Apple vezérigazgatója találkozóját követően az Apple mérnökei hozzáférhettek az OpenAI API-ihoz tesztelési céllal.

Az Apple mérnökei a tesztek során összekapcsolták a ChatGPT-t a Sirivel, ami jelentős fejlődést eredményezett az asszisztens képességeiben, például a felhasználók által elmondottak kontextusának jobb megértésében. Az OpenAI bemutatta az Apple-nek, hogyan tehetik Sirit még érzékenyebbé és természetesebbé az API segítségével.

A Siri mellett azonban még nem ismert, hogy az Apple további MI-alapú fejlesztéseiben is az OpenAI technológiáját fogja-e alkalmazni, vagy saját megoldásokra támaszkodik. A Microsofttal fennálló hasonló megállapodásuk alapján az OpenAI a Microsoft szervereit használhatja, amiért cserébe a Copilot alapját képző MI-modellt szolgáltatja.

A Microsoft vezérigazgatója, Satya Nadella aggályait fejezte ki az OpenAI és az Apple együttműködése kapcsán, különösen a szerverek iránti növekvő igény és a jövőbeli nyereségből való részesedés miatt. A Microsoft korábban 13 milliárd dollárt fektetett be az OpenAI-be.

Az Apple korábban a Google-lel is tárgyalt egy együttműködésről, de végül az OpenAI mellett döntöttek. A WWDC24 első eseményét magyar idő szerint június 10-én, este hét órakor közvetíti az Apple az Apple Parkból.