A magyar ipari termelői árak és külkereskedelmi egyenleg változása

Az idei év áprilisában a magyar ipari termelői árak átlagosan 2 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbi szinttől a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai alapján.

A KSH jelentése szerint 2024. áprilisában a belföldi értékesítés árai 5,0 százalékkal, míg az exportértékesítéséi árak csak 0,4 százalékkal csökkentek az előző év azonos időszakához képest. Az előző hónaphoz viszonyítva a belföldi értékesítési árak 0,3, az exportértékesítési árak 1,2 százalékkal mérséklődtek, ami összességében 0,9 százalékos csökkenést jelent az ipari termelői árakban.

A belföldi értékesítés terén a feldolgozóiparban 0,4 százalékos emelkedést, míg az energiaiparban jelentős, 15,3 százalékos csökkenést tapasztaltak. Az élelmiszeripar értékesítési árai 5,9 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbi szinttől, ami halvány csökkenést jelent mind éves, mind havi bázison.

Az ágazati bontásban a belföldi energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban az árak 7,6 százalékkal csökkentek, míg a beruházási javakat gyártó ágazatokban 5,3 százalékos áremelkedést regisztráltak. A fogyasztási cikkek árai 1,2 százalékkal mérséklődtek.

Az exportpiacokon a feldolgozóiparban 4,0 százalékos árnövekedést, az energiaiparban viszont 26,4 százalékos árcsökkenést jegyeztek fel.

Az év első négy hónapját vizsgálva a belföldi értékesítés árai 5,9 százalékkal, az exportértékesítéséi árak 3,0 százalékkal csökkentek a tavalyi év azonos időszakához képest, ami összességében 4,0 százalékos csökkenést jelent az ipari termelői árakban.

A külkereskedelmi egyenleg tekintetében jelentős javulás figyelhető meg. 2024. márciusában a kivitel értéke 12,3 milliárd euró, míg a behozatalé 10,7 milliárd euró volt, ami azt jelenti, hogy az export értéke 14, az importé 19 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest. A termék-külkereskedelmi egyenleg 572 millió euróval javult, ami 60 millió euróval nagyobb többletet mutat az első becslésben közöltnél.

A gépek és szállítóeszközök exportvolumene 16, behozatala 20 százalékkal kisebb lett, míg a feldolgozott termékek exportvolumene 5,3, importvolumene 13 százalékkal csökkent. Az energiahordozók exportvolumene 5,7 százalékkal magasabb, importvolumene 6,1 százalékkal alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál. Az élelmiszerek, italok és dohány kivitelének volumene 6,7 százalékkal nagyobb, a behozatalé 13 százalékkal kisebb lett, amit döntően a gabona és gabonakészítmény forgalmának alakulása befolyásolt.

Az EU27 tagállamaiba irányuló kivitel volumene 12, az onnan érkező behozatalé 13 százalékkal alacsonyabb lett, míg az EU27-en kívüli országokkal folytatott kereskedelemben a kivitel volumene 4,7, a behozatalé 22 százalékkal csökkent. A termék-külkereskedelmi egyenleg ebben a viszonylatban 868 millió euróval javult.

  1. január–márciusában a kivitel értéke 36,5 milliárd euró, a behozatalé 32,6 milliárd euró volt, ami azt jelenti, hogy a kivitel volumene 3,6, a behozatalé 9,6 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest. A termék-külkereskedelmi mérleg 2,7 milliárd euróval javult, a többlet 3,8 milliárd eurót tett ki.

A szolgáltatás-külkereskedelmi többlet 2024 első negyedévében 2,4 milliárd eurót ért el, ami 83 millió euróval többet jelent a 2023. első negyedévinél. A szolgáltatások euróban számított exportja és importja egyaránt 3,7 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Az előző negyedévhez képest az export 8,7, az import 8,9 százalékkal csökkent, a többlet pedig 217 millió euróval kevesebb volt.

A szolgáltatásexport 65, az import 71 százalékát az Európai Unió tagországaival bonyolította le Magyarország, ebben a viszonylatban 1,3 milliárd eurós többlet keletkezett. Első számú partnerünk továbbra is Németország, amely a forgalom 20 százalékát képviselte, míg a második legfontosabb Amerikai Egyesült Államok 7,9 százalékkal, a harmadik helyen álló Ausztria 7,8 százalékkal részesedett a teljes szolgáltatás-kereskedelemből.