Amerikai aggodalmak Kína katonai tevékenysége miatt

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter nyilvánosan fejezte ki aggodalmát Kína katonai tevékenysége, különösen a Tajvani-szorosnál megfigyelhető provokációk miatt. A Reuters és a Portfolio szerint Austin hangsúlyozta, hogy Tajvan demokratikus folyamatait nem lehet kényszerítő intézkedések vagy provokációk indokaként felhasználni.

A Pentagon által közzétett jelentések alapján a védelmi miniszter komolyan aggódik a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg (PLA) tevékenysége miatt, különös tekintettel a Tajvani-szorosnál tapasztalt "provokatív tevékenységekre". Austin kiemelte, hogy Washington nem nézi jó szemmel, ha Peking Tajvan demokratikus folyamatait, mint például politikai átmeneteket, ürügyként használná fel kényszerítő intézkedésekre vagy provokációra.

A tárcavezető ezen kijelentéseket Szingapúrban tette, ahol Tung Csünnel, a kínai védelmi miniszterrel találkozott. Ez volt az első személyes találkozó Austin és Csün között, miután utóbbi 2023 decemberében vette át a védelmi miniszteri posztot. A két nagyhatalom döntéshozói 18 hónap után találkoztak újra, és ez volt az első alkalom, hogy Austin személyesen tárgyalhatott Csünnel.

A találkozó egy héttel azután került megrendezésre, hogy a kínai hadsereg erődemonstrációt tartott a Tajvani-szorosban. A hadihajókkal és vadászrepülőgépekkel végrehajtott gyakorlatokat Peking "erős büntetésnek" nevezte, válaszul a kvázi független sziget "szeparatista cselekedeteire". Az akció időzítése Laj Csing-tö tajvani elnök beiktatási ceremóniájához kapcsolódott, ahol a politikus egyenrangú bánásmódot követelt Kínától, más szuverén kormányokhoz mérhetően.

: Forrás: Reuters : Forrás: Portfolio