Amerikai fenyegetés kínai cégek és bankok számára az orosz támogatás miatt

Az Egyesült Államok és más nemzetek is intézkedéseket fontolgatnak olyan kínai vállalatok és pénzintézetek ellen, amelyek támogatják Oroszországot az Ukrajna elleni háborúban, figyelmeztetett egy magas rangú amerikai tisztviselő.

Az amerikai kormányzat egyre határozottabb figyelmeztetéseket fogalmaz meg a kínai támogatás miatt, amelyet Moszkva élvez az ukrajnai konfliktus során. Egy decemberi végrehajtási rendelet már előrevetítette a lehetőségét, hogy büntetőintézkedéseket vezetnek be azokkal a pénzügyi intézményekkel szemben, amelyek segítenek Oroszországnak a nyugati szankciók megkerülésében.

Kurt Campbell, az amerikai külügyminiszter-helyettes kijelentette, hogy elsősorban azokra a kínai vállalatokra koncentrálnak, amelyek rendszeresen részt vesznek az orosz támogatásban. Hozzátette, hogy a pénzügyi intézményeket is alaposan vizsgálják.

Campbell hangsúlyozta, hogy sürgős szükség van egy közös üzenet küldésére Kínának az európai és NATO-országok részéről. Azt is elmondta, hogy várhatóan több ország fog lépéseket tenni, amelyek kifejezik a mélységes nemtetszésüket Kína ukrajnai tevékenységeivel kapcsolatban.

Ezek a megjegyzések egy magas szintű találkozó után hangzottak el, amelyen Campbell részt vett japán és dél-koreai tisztviselőkkel, hogy előkészítsék egy háromoldalú vezetői csúcstalálkozó terveit, amelyet még az év folyamán terveznek megrendezni.

Kína azonban nem vesz részt a jövő hónapban Svájcban megrendezésre kerülő ukrajnai békekonferencián, mivel úgy véli, hogy az nem felel meg az elvárásainak, amelyek szerint Oroszországnak és Ukrajnának is részt kellene vennie a tárgyalásokon. Mao Ning, a kínai külügyminisztérium szóvivője szerint a konferencia előkészületei nem tükrözik sem Kína kéréseit, sem a nemzetközi közösség általános elvárásait. Ukrajna pekingi nagykövetségének szóvivője sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy Kína nem él ezzel a lehetőséggel, hogy bemutassa álláspontját és javaslatait a svájci platformon. A svájci külügyminisztérium megerősítette, hogy tudomásul vették Kína döntését és továbbra is törekednek arra, hogy Oroszországot bevonják a békefolyamatba.