Újabb tízmillió dolláros támogatás a láthatáron a vakcinagyártóknak

Az Egyesült Államok kormánya fontolóra veheti a Moderna madárinfluenza elleni vakcinájának késői fázisú vizsgálatainak szövetségi finanszírozását.

Az amerikai kormány közel áll ahhoz, hogy támogassa a Moderna által fejlesztett mRNS-alapú, madárinfluenza elleni vakcina késői fázisú vizsgálatait. A Financial Times értesülései szerint a szövetségi finanszírozás, amelyet a BARDA biztosítana, már a következő hónapban megérkezhet.

A támogatás összege több tízmillió dollár lehet, és ha a harmadik fázisú kísérletek sikeresek, akkor az adagok beszerzésére vonatkozó kötelezettségvállalás is társulhat hozzá. Emellett a Pfizerrel is folyamatban vannak tárgyalások egy H5 víruscsaládot célzó mRNS-vakcina fejlesztésének támogatásáról.

Bár az amerikai egészségügyi hatóságok továbbra is alacsonynak ítélik meg a madárinfluenza közegészségügyi kockázatát, a vakcinakészletek felhalmozására és diverzifikálására irányuló erőfeszítések felgyorsultak. A pandémiás vakcinakészletbe való hozzájárulás jelentős kereskedelmi lehetőséget kínál az mRNS-oltóanyagokat gyártó vállalatok számára, amelyek piaci értéke a koronavírus világjárvány lecsengésével jelentősen csökkent.