TikTok klón készülhet az amerikai felhasználók számára

Az amerikai képviselőház márciusban nagy többséggel fogadta el azt a törvényjavaslatot, amely a TikTok betiltásához vezethet az Egyesült Államokban, ha a kínai tulajdonos nem adja el az amerikai leányvállalatát egy helyi cégnek.

A Reuters információi szerint a TikTok anyavállalata, a ByteDance már dolgozik egy olyan ajánlási algoritmus klónon, amely egy független applikáció létrejöttét eredményezheti az amerikai felhasználók számára. Ez a lépés a 170 millió amerikai felhasználó megtartását célozza meg.

A ByteDance már a törvényjavaslat elfogadása előtt hozzálátott az applikáció forráskódjának felosztásához. Szakértők szerint ez a folyamat az amerikai érdekeltségek diverzifikálásához vezethet, noha a TikTok korábban kijelentette, hogy nem tervezi részeinek eladását.

A Reuters megkereste a ByteDance-t a témában, de a vállalat nem reagált a megkeresésre. A TikTok X-profilján megjelent válaszban a cég azzal érvelt, hogy a cikk félrevezető és nem pontos, de nem részletezte, hogy mely állításokkal nem értenek egyet. A TikTok szerint a törvény által előírt "minősített leválasztás", amely lehetővé tenné a platform működését az Egyesült Államokban, nem megvalósítható sem kereskedelmi, sem technológiai, sem jogi szempontból, különösen nem a törvény által előírt határidőn belül.