Kínai feldolgozóipar: Aggasztó jelek a BMI adatokban

Májusban váratlanul csökkent a kínai feldolgozóipari tevékenység, ami nyomást gyakorolhat a pekingi vezetésre, hogy beavatkozzanak a világ második legnagyobb gazdaságának élénkítése érdekében. A hivatalos feldolgozóipari beszerzési menedzserindex (BMI) 49,5 értékre süllyedt, ami elmarad a bővülést jelző 50-es küszöbértéktől, és trendfordulót jelezhet az áprilisi és márciusi növekedés után.

Hszi Csin-ping kormánya a magas színvonalú gyártásra és az ipari szektor fejlesztésére helyezi a hangsúlyt, miközben az ingatlanpiaci lassulás és a gyenge fogyasztói kereslet lassítja a gazdasági növekedést. Az áprilisi ipari termelés 6,7 százalékos növekedése és az export visszatérése a növekedési pályára pozitív jelek voltak, azonban a legfrissebb BMI adatok aggodalomra adnak okot.

A nem feldolgozóipari index májusban 51,1-re csökkent az áprilisi 51,2-ről, ami még mindig a növekedési tartományban van, de a csökkenő tendencia figyelemre méltó. A feldolgozóipari BMI utoljára október és február között mutatott zsugorodást, és májusban az új, valamint a tengerentúli megrendelések is csökkenést mutattak.

Dan Wang, a Hang Seng Bank China vezető közgazdásza szerint a belföldi ipari kereslet gyengesége aggasztó, míg Zhiwei Zhang, a Pinpoint Asset Management vezető közgazdásza úgy véli, Kína nem támaszkodhat kizárólag az exportra a gazdasági növekedés érdekében, és a költségvetési politikának aktívabb szerepet kell vállalnia a belföldi kereslet ösztönzésében.

Peking óvatos az állami ösztönzésekkel, különösen az ingatlanpiac 2021 végi keresletcsökkenése óta. A döntéshozók csökkentették az irányadó kamatlábakat és hangsúlyozzák a befejezetlen építési projektek befejezésének fontosságát. Új intézkedések is születtek, amelyek lehetővé teszik az állami vállalatok számára az eladatlan lakások megvásárlását, de a lakáspiac továbbra is lassú.

Kína 5 százalékos gazdasági növekedési célt tűzött ki 2023-ra, és az első negyedévben a GDP 5,3 százalékkal nőtt. Az IMF feljavította Kína növekedési előrejelzését, de figyelmeztetett, hogy a belső keresletet kell erősíteni és az iparpolitikát mérsékelni kell. Áprilisban a kiskereskedelmi forgalom csupán 2,3 százalékkal nőtt, ami a gyenge fogyasztásra és a defláció veszélyére utal. Lynn Song, az ING kínai vezető közgazdásza szerint a BMI adatok csalódást keltőek és figyelmeztető jelzést küldhetnek a gazdasági növekedés visszaesésével kapcsolatban.