Az ETO edzője szerint a világ két legjobb csapata közül az egyik nem jut a BL-döntőbe

A Győri Audi ETO KC és a dán Esbjerg jelenleg a világ két legjobb női kézilabdacsapata Per Johansson, a magyar együttes vezetőedzője szerint, aki a Bajnokok Ligája hétvégi négyes döntőjére készül.

Per Johansson, a Győri Audi ETO KC vezetőedzője szerint a holnapi mérkőzésük a dán Esbjerggel a világ két legjobb csapata között fog zajlani, ami egy klasszikus nagy rangadó lesz. Az MVM Dome-ban megrendezésre kerülő négyes döntő első meccsén a Győr és az Esbjerg csap össze szombaton 15 órától, míg a másik elődöntőben a francia Metz HB és a német SG BBM Bietigheim mérkőzik meg 18 órától.

Johansson kiemelte, hogy a dánok évek óta a BL-győzelemre törekednek, és lépésről lépésre haladnak céljuk felé Jesper Jensen vezetőedzővel, aki a nyáron távozik a csapattól. Az ETO edzője szerint nem az a feladata, hogy megtanítsa a játékosokat kézilabdázni, hanem hogy együtt kézilabdázzanak, és világosan kommunikálja feléjük az elvárásait.

Az ETO 2004 óta először zárhat trófea nélkül, ha nem nyeri meg a BL-t. Johansson szerint a szezon megmenthető a BL-aranyéremmel, ami nem jelent szokatlan nyomást, mivel Győrben minden nap, minden meccsen nyomás van. Húsz évvel ezelőtt a bajnokságot és a Magyar Kupát is a Dunaferr SE nyerte, míg a győriek az EHF Kupában ezüstérmesek lettek. Idén mindkét hazai sorozatot a Ferencváros nyerte, ezért ez az utolsó esély a szezonban a trófeaszerzésre. Johansson hozzátette, hogy a Magyar Kupát nem tudta megnyerni, mivel akkor még nem ő volt az edző, és a bajnokságot sem tudta megnyerni, mert akkor sem ő volt az edző, amikor kikaptak a Mosonmagyaróvártól, majd hat góllal a Ferencvárostól.

Szőllősi-Schatzl Nadine, az olimpiai kvótás magyar válogatott balszélsője, aki nyáron Budaörsre igazol, nagyon izgatott és fókuszált a hétvégére. Kiemelte, hogy a csapat jól felkészült, és szeretnének döntőbe jutni. Szőllősi-Schatzl Nadine szerint az Esbjerg erőssége a futás és a lerohanásból szerzett gólok, ezért figyelniük kell a visszafutásukra és a dánok kulcsjátékosaira a védekezésben.

Az Esbjerg a negyeddöntőben kettős győzelemmel búcsúztatta a Ferencvárost, és a csapat a felkészülés során több meccs felvételeit is felhasználta. Sanna Solberg, az Esbjerg norvég balszélsője szerint a csapat jobb helyzetben van, mint az elmúlt években, mivel minden játékosuk visszatért a sérülésből és jó szezont tudhatnak maguk mögött. Hozzátette, nagy önbizalommal és több tapasztalattal érkeztek, és reményei szerint ezúttal jobban szerepelnek. Sanna Solberg ikertestvére, Silje Solberg, a Győr nyáron távozó kapusa, ezért a szélsőnek igazán különleges lesz a meccs.

Az Esbjerg és a Győr eddig hat alkalommal találkozott egymással, és mindig a magyar együttes győzött. A dánok a csoportkörben kétszer is legyőzték a Metz-t, de egyelőre csak a szombati meccsre összpontosítanak.

A Bajnokok Ligája négyesdöntőjének hivatalos sajtótájékoztatóján Michael Wiederer, az Európai Kézilabda Szövetség (EHF) elnöke bejelentette, hogy további három éven át, 2027-ig Budapesten rendezik meg a sorozat végjátékát. Az EHF örömmel jelenti be, hogy a női kézilabda Bajnokok Ligája Final Four még 3 évig, 2027-ig Budapesten kerül megrendezésre, ami hatalmas lépés a sportág további fejlődése felé. A magyar kormány május elején kormányhatározatba foglalta, hogy a 2025-ös és a 2026-ös budapesti négyesdöntőre mintegy 5 milliárd forintot különít el, és előterjesztést kell készítenie a 2027. évi megrendezéshez kapcsolódó feladatokhoz és költségekhez is.

A tavalyi Final 4 nézőcsúcsot hozott, több mint 20 ezren látogattak ki az MVM Dome-ba. Akkor két magyar csapat, a Győr és a Ferencváros is érdekelt volt, előbbi bronz-, utóbbi ezüstérmet szerzett. Idén csak előbbi lesz érdekelt a BL végjátékában, de a szervezők célja, hogy idén is szintet lépjen az esemény.

Szombaton az elődöntőket rendezik meg. 15 órától az ötszörös aranyérmes Győr a dán bajnok Esbjerggel, míg 18 órától a Faluvégi Dorottyával és Háfra Noémivel felálló német bajnok Bietigheim a francia első helyezett Metz-cel csap össze. A kisalföldiek hatodik elsőségükre hajtanak, az idei szezonban csak ezt a trófeát szerezhetik meg. A többiek először emelhetik magasba a Bajnokok Ligája trófeát. Vasárnap a bronzmérkőzéssel és a döntővel zárul a női kézilabda Bajnokok Ligája 2023–24-es szezonja.

A győriek vezetőedzője, Per Johansson szerint szombaton a világ két legjobb csapata találkozik egymással. Kiemelte, hogy a csapatjáték a legfontosabb, ez lehet a győzelem kulcsa.