A Daylight bemutatja a DC1-et: a világ első kék fényt nem bocsátó táblagépét

Az amerikai Daylight startup cég piacra dobta a DC1 modellt, amelyet úgy terveztek, hogy használata során ne zavarja meg a felhasználók alvását és cirkadián ritmusát.

A kék fény káros hatásait vizsgáló tudományos kutatások szerint a különböző kijelzők által kibocsátott fény befolyásolhatja az emberi bioritmust, ami közvetlenül kapcsolódik az alvási ciklushoz. A Daylight cég a kék fény szűrésének pozitív hatásait hangsúlyozó kutatásokra alapozva fejlesztette ki a DC1 táblagépet, amely nem bocsát ki kék fényt. Ezzel ellentétben egy másik kutatás szerint a kék fény szűrése még inkább zavarhatja a cirkadián ritmust.

A DC1 táblagép 10,5 colos LivePaper kijelzővel rendelkezik, amely akár 120 Hz-es frissítési rátát is képes biztosítani, ezáltal gyorsabb és kevésbé fárasztó a szem számára, mint a hagyományos e-könyv-olvasók 1 Hz-es frissítési rátája. A cég a készüléket az iPad és a Kindle "szerelemgyerekének" nevezi, ami a két eszköz legjobb tulajdonságait egyesíti.

A DC1-en Android operációs rendszer fut, így a felhasználók telepíthetik az androidos alkalmazásokat. A kijelző úgy lett kifejlesztve, hogy elkerülje a szellemkép jelenségét, amely gyakran előfordul az e-papír-kijelzős táblagépeknél. Az értesítések alapértelmezés szerint ki vannak kapcsolva, ami tovább növeli a felhasználói élményt és a koncentrációt.

A DC1 táblagép ára 729 dollár, ami körülbelül 259 ezer forintnak felel meg, de sajnos a cég nem szállít Magyarországra. Azok, akik előrendelték a készüléket, várhatóan júniusban kapják meg.