Az első emberi agyszöveten alapuló processzor

A svájci FinalSpark startup vállalat úttörő lépést tett az informatika területén, amikor létrehozta a világ első, emberi agyszöveten alapuló processzorát, amely forradalmasíthatja az informatikai eszközök jövőjét.

A Frontiers in Artificial Intelligence tudományos szaklapban közzétett cikk szerint a FinalSpark által kifejlesztett 16 organoidból álló neuroplatform képes lehet a számítástechnika határainak átírására. Az organoidok miniatürizált szervek, amelyeket mesterséges körülmények között hoznak létre, hogy utánozzák az adott szerv funkcionális, szerkezeti és biológiai összetettségét.

A kutatók szerint ez a processzor milliószor kevesebb energiát fogyaszt, mint a jelenleg használt hagyományos CPU-k. Ez különösen jelentős lehet a nagy nyelvi modellek, mint például a GPT-3 betanításánál, amelyhez jelenleg 10 GWh energia szükséges – ez többszörösen meghaladja egy átlagos európai ember éves energiafogyasztását. Ezzel szemben az emberi agy csupán 20 W energiát használ fel, ami alapján a FinalSpark fejlesztése is rendkívül energiahatékony lehet.

A cég állítása szerint a bioprocesszor képes lesz az emberi agyhoz hasonlóan tanulni és információkat feldolgozni, ami valós alternatívát jelenthet a jelenlegi CPU-kkal szemben, különösen a nagy igénybevételű feladatok esetén. A fejlesztés egyedülálló kombinációja a biológiának, a szoftvernek és a hardvernek, és négy tömbből áll, mindegyikben négy organoiddal. Jelenleg azonban még nem ismert, hogy a technológia skálázható-e, és ha igen, mikor kerülhet sor a tömeggyártásra.