Bank of America: öt éve nem voltak ilyen népszerűek a vállalati kötvények

A Bank of America szerint a befektetők az elmúlt hét napban 3,6 milliárd dollárt fektettek befektetési kategóriájú vállalati kötvényalapokba, ami a 31. egymást követő heti nettó tőkebeáramlást jelenti, és ez a leghosszabb ilyen sorozat 2019 óta.

A globális kamatlábak emelkedése miatt a vállalati kötvények hozama is nőtt, ami vonzóvá tette őket azok számára, akik árfolyamemelkedésre számítanak. A Reuters jelentése szerint ez a tendencia hozzájárult a kötvények iránti erős kereslethez.

A Bank of America EPFR adatszolgáltató adatai alapján a kötvényalapok összesen 5,1 milliárd dollár, ezen belül a vállalati kötvényalapok 3,6 milliárd dollár tőkebeáramlást regisztráltak a múlt hét folyamán. Ez a 23., illetve 31. egymást követő heti nettó tőkebeáramlás.

Michael Weidner, a Lazard Asset Management vezetője szerint a vállalati kötvények iránti keresletet a fejlett piacokon a céges beszámolókban látható, a vártnál erősebb növekedés is támogatta. Azonban a jegybanki kamatcsökkentések késlekedése miatt a kötvények árfolyama nem mutatott olyan pozitív teljesítményt, mint amit az erős kereslet alapján vártak volna.

A Bank of America mérései szerint a befektetési kategóriájú kötvények piacán átlagosan 1,7%-os, míg az állampapírok piacán 5,6%-os árfolyamcsökkenés következett be. Tehát a befektetői várakozások pozitív teljesülésére még várni kell.