A békési keresztanyu: Családi idill mögött embercsempészet

A közösségi oldalakon tökéletes családi harmóniát sugárzó H. Beáta valójában egy embercsempész-maffia kulcsfigurája volt. Nappal zöldségtermesztéssel foglalkozott, éjjel pedig migránsokat juttatott át a szerb-magyar határon keresztül Ausztriába.

H. Beáta, aki a közösségi oldalakon gyakran megjelenik férjével és gyermekeivel, egy tökéletes családi élet képét festi. Azonban a bíróság előtt áll, és egy súlyos bűncselekmény miatt kell felelnie. Bár a vádlottak között nem ő szerepel az előkelő helyen, több gyermekének köszönhetően enyhítő körülményeket élvezhet az ítélet kiszabásakor. H. Beáta egy olyan embercsempész-maffia része volt, amely több mint 150 migránst segített Magyarországon keresztül Ausztriába juttatni.

A bűnszervezet ellen tavaly ősszel emeltek vádat, és jelenleg már több mint egy tucat vádlottja van az ügynek. A banda fő vezetője, az iraki Mozore Hoshinko nemzetközi szinten körözött személy, aki a külföldi kapcsolatokat irányította, míg Magyarországon J. Mihály és testvére, Beáta vették át a vezetést. A "Keresztanyu" becenevet kapott H. Beáta tevékenysége mintha csak egy népszerű televíziós sorozatból lépett volna ki a valóságba.

A cikkben említett embercsempészeti tevékenység egyik kiindulópontja Szerbia lehetett, ahol a hatóságok ellenére jelentős beruházásokat hajtanak végre a szénbányászat területén. Szerbia 450 millió eurót fektet be új berendezésekbe a kolubarai szénbányában, hogy növelje termelési kapacitását, ami további 16-19 millió köbméter széntermelést eredményez évente. Ez a fejlesztés ellentmond a zöld átállásnak, és felveti a kérdést, hogy a határszéli területeken milyen egyéb, a hivatalos gazdasági tevékenységektől eltérő, esetleg illegális cselekményekre nyílik lehetőség.