A személyi kölcsön felvételének legfontosabb szempontjai

Magyarországon egyre többen döntenek a személyi kölcsön felvételének javára, ami segítséget nyújthat váratlan vagy tervezett kiadások esetén. A Pénzcentrum kutatása rávilágított, hogy az alacsony kamatok és a rugalmas pénzügyi konstrukciók mellett a digitális ügyintézés lehetősége is kiemelkedően fontos a hiteligénylés során.

Az utóbbi időszakban 12%-kal nőtt a személyi kölcsön iránti érdeklődés Magyarországon az előző évhez képest. A Pénzcentrum és a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karának közös kutatása során több mint 1200 válasz érkezett, amelyekből kiderült, hogy a válaszadók számára az alacsony és versenyképes kamatok, valamint a kiszámítható és rugalmas pénzügyi konstrukciók a legfontosabbak kölcsönfelvételkor. Emellett a válaszadók 71,07%-a részesíti előnyben az online ügyintézés lehetőségét.

A felmérésből kiderült, hogy a válaszadók 52,59%-a hajlandó lenne személyi kölcsönt felvenni, különösen a 35 év felettiek és a fővároson kívül élők körében tapasztalható nagyobb nyitottság. A kölcsönfelvételre nem hajlandók 47,41%-a jelenleg nincs szükségben rá, vagy alacsonyabb kamatokat várnak. A személyi kölcsönökkel kapcsolatos bizalmatlanság is jelentős tényező a hitelfelvétel elutasításában.

A kölcsön felvételének elsődleges célja az életminőség javítása, ezen belül is a lakásfelújítás és autóvásárlás a leggyakoribb célkitűzés. Továbbá a válaszadók 28,56%-a már meglévő hitelét szeretné kedvezőbb ajánlattal kiváltani, és a költségcsökkentés a legnagyobb motiváló erő a kölcsönkiváltásra, amennyiben az új kölcsön havi törlesztőrészlete legalább 5000 Ft-tal kedvezőbb lenne.

A fiatalok hajlandóak lennének többet várni a kölcsön folyósítására, az ideális átfutási időt tekintve a válaszadók 34,55%-a szerint 3 napon belül, 32,64%-a szerint 1 napon belül, míg 14,88%-a szerint 1 órán belül kellene megtörténnie a folyósításnak. A halasztott törlesztésre 40% lenne nyitott, különösen a fiatalabb korosztály számára releváns ez a lehetőség.

A hitelekkel kapcsolatos tájékozódásban a válaszadók többsége az online összehasonlító oldalakat és a banki forrásokat részesíti előnyben, és egyre többen tájékozódnak podcast-okból.