Régi könyvek veszélyei: mérgező festékek a polcokon

Az antik könyvek nem csak tudást, hanem veszélyeket is rejthetnek a borítójukban. Az amerikai Winterthur Múzeum és a Delaware-i Egyetem által indított Poisonous Book Project szerint egyes régi könyvek mérgező anyagokat tartalmazhatnak.

A régi könyvek borítóinak színezéséhez használt festékek veszélyes mérgeket tartalmazhatnak, amelyek egészségügyi kockázatot jelenthetnek. Mark Lorch, a Hulli Egyetem professzora szerint a probléma a borítók színezésével kapcsolatos, különösen az élénk zöld színű borítások esetében, amelyek arzént tartalmazhatnak.

A 19. században a könyvkötők a költséghatékonyabb anyagok felé fordultak, és gyakran vibráló színekkel festették őket. Az egyik ilyen pigment a réz-arzén volt, amely élénk zöld színben pompázott, de bomlás közben mérgező arzént bocsát ki.

Nem csak a zöld, hanem a piros és a sárga színezékek is problémásak lehetnek. A piros higany-szulfid-tartalmú, ami higanymérgezést okozhat, míg a sárga ólom-kromátot tartalmaz, ami kevésbé aggasztó, de mindkét anyag mérgező.

Mark Lorch szerint azonban nincs ok pánikra, mivel a súlyos arzénmérgezéshez valószínűleg az egész könyvet meg kellene enni, ami nem tekinthető rendeltetésszerű használatnak. Az alkalmi érintkezés irritációt okozhat, de a rendszeres érintkezés már súlyosabb tüneteket eredményezhet. Ilyen esetekben ajánlott a kesztyű viselése és az arc megérintésének kerülése.

A Poisonous Book Project eddig legalább 238 arzéntartalmú könyvet azonosított világszerte, és könyvjelzőket is terjesztenek, amelyek segítenek a potenciálisan veszélyes zöld árnyalatok beazonosításában.

A HVG Tech rovatának tudományos felfedezésekről is hírt adó Facebook-oldalát.