A dohányzás visszaszorításának kihívásai

Világszerte 37 millió 13-15 éves gyerek dohányzik, és a dohányipar továbbra is aktívan törekszik arra, hogy a fiatalokat életre szóló függőségbe sodorja – figyelmeztet az Egészségügyi Világszervezet (WHO). A Dohányzásmentes Világnap alkalmából a WHO különösen a fiatalok védelmére helyezi a hangsúlyt. A dohányzás következményei miatti egészségügyi és egyéb kiadások jelentősen meghaladják a dohánytermékekkel összefüggő állami adóbevételeket, mégsem vezettek be még egyetlen országban sem olyan jogszabályokat, amelyek a dohányzásmentes generációkat céloznák meg.

Az Egyesült Királyság lehetett volna az első, ahol törvény lép hatályba a füstmentes generációk érdekében, de a parlament feloszlása és a választások miatt a törvénytervezet elfogadása ismét kérdésessé vált. Új-Zélandon már elfogadtak egy hasonló jogszabályt, de az új kormány hatályon kívül helyezte azt. Más országokban leginkább csak civil kezdeményezések és elképzelések születtek, így a dohányzásmentes generációk gondolata egyelőre inkább csak illúzió.

A Nature-ben megjelent cikk szerint a dohányosok többsége serdülőkorban kezd dohányozni, és a dohányipar célja, hogy a fiatalokat függőségbe taszítsa. A WHO és a STOP jelentése rámutat, hogy a dohány- és nikotinipar miként igyekszik behálózni a következő generációkat, különösen a közösségi médián és ízesített termékek forgalmazásával. Az e-cigarettázók aránya a serdülők körében sok országban meghaladja a felnőttekét, és a WHO európai régiójában a 15 évesek 20%-a használt e-cigarettát az elmúlt 30 napban.

Az Egyesült Államokban több mint 2,1 millió középiskolás használ e-cigarettát, és a dohánytermékek népszerűsége is emelkedik a fiatalok körében. A brit törvénytervezet az alternatív dohánytermékekhez való hozzáférést is korlátozná, mivel a fiatalok egyre inkább ezekhez nyúlnak. A dohányipari cégek által népszerűsített "biztonságosabb alternatívák" is jelentős egészségügyi kockázatokat hordoznak, és a nikotintartalmú termékek alkalmi használata esetén már néhány hét után jelentkezhetnek a nikotinfüggőség jelei.

A dohányzásmentes generációk létrehozása nem csak a dohányzás megelőzését célozza, hanem a függőség kialakulásának megakadályozását is, mivel a dohányosok túlnyomó többségét jellemzi a nagymértékű függőség. A kormányoknak határozott lépéseket kell tenniük a dohányzás visszaszorítása érdekében, mivel a dohányon kívül nincs más olyan élvezeti cikk, ami a fogyasztók kétharmadát megöli. A dohányipari cégek befolyása és a kormányok rövidtávú gondolkodása gyakran csak az adóbevételt részesíti előnyben, holott a dohányzás költségvetési szinten is jelentős veszteséget okoz. Az ASH adatai szerint Angliában a dohányzás évente több mint 49,2 milliárd font veszteséget jelent a termelékenység csökkenése, valamint további 25,9 milliárd font veszteséget okoz a dohányzás okozta korai halálozás miatt.