Friss térkép és hírszerzési jelentés: így áll most Putyin háborúja

A brit védelmi minisztérium közzétett egy térképet és hírszerzési jelentést, amelyek bemutatják az orosz–ukrán háború aktuális állását és az orosz veszteségeket.

A térképen a 2022. február 24-e előtt elfoglalt területeket sötétpiros színnel, míg a teljeskörű háború megindulása óta elfoglalt területeket világospirossal jelölték. A brit védelmi minisztérium szerint az Ukrajna elleni jogellenes és provokálatlan invázió tovább folytatódik. A térkép nyilakkal jelzi azokat az irányokat, ahol jelenleg orosz támadások zajlanak. Összesen öt nagyobb offenzívát azonosítottak: északon Harkiv felé, északkeleten a Harkiv megyei Kupjanszk felé, a Donyeck megyei Bahmutnál és Avgyijivkánál, valamint délen a Zaporizzsja megyei Orihiv irányába.

A térképen az Ukrajnát támadó orosz hadseregcsoportok helyzete is feltüntetésre került. A brit védelmi minisztérium pénteki hírszerzési jelentése szerint azonban az orosz veszteségek súlyosak. A teljeskörű invázió megindulása óta a halottak és a súlyos sebesültek száma elérte az 500 ezer főt. Idén májusban az orosz veszteségek napi 1200 főre emelkedtek, ami a legmagasabb szám a háború kezdete óta. A veszteségek 2024 egésze folyamán magas szinten maradhatnak.

A jelentés szerint a veszteségek megemelkedett száma Oroszország felőrlő offenzívájának a következménye, amit a front egészén folytatnak. Nagyon valószínű, hogy az orosz katonák csak korlátozott kiképzést kaptak, és nem képesek összetett támadó hadműveleteket végrehajtani. Ezért Oroszország kis kiterjedésű, de nagy veszteségekkel járó támadásokat hajt végre több hullámban, hogy így gyengítse az ukrán védelmet. Oroszország folytatja a toborzást a jelenlegi helyzet fenntartása érdekében, de az, hogy mindig újra és újra fel kell tölteni a fronton harcolók állományát, korlátozza a képességét arra, hogy magasabb színvonalú egységeket hozzon létre.