A brit kormány népszerűsége mélyponton, váratlan választások jönnek

A legújabb közvélemény-kutatások szerint a brit választók csupán 6 százaléka elégedett a konzervatív párti kormány tevékenységével, és a Munkáspárt jelentős előnnyel vezet a támogatottsági listán.

A Lord Ashcroft Polls által végzett felmérés kimutatta, hogy a választók mindössze 6 százaléka elégedett a konzervatív párti kormány munkájával. Rishi Sunak miniszterelnök váratlanul május 22-én jelentette be, hogy július 4-re tűzte ki a választásokat, ami meglepetést okozott, mivel az általános várakozás szerint ősszel kerültek volna sorra. A Lord Ashcroft Polls felmérése szerint a konzervatívokra a 2019-es választásokon szavazók mindössze 8 százaléka nyilatkozott kedvezően a kormány tevékenységéről.

A felmérés továbbá azt mutatja, hogy a választók 57 százaléka szeretné, ha a júliusi választások után a Munkáspárt alakítana kormányt. Azok közül is, akik öt éve a Konzervatív Pártra szavaztak, 21 százalék szeretné ezt látni. A Lord Ashcroft Polls szerint a Munkáspárt a szavazatok 47 százalékára számíthat, míg a konzervatívok 24 százalékot szerezhetnek.

A YouGov, a legnagyobb brit közvéleménykutató csoport, a Sky News számára készített felmérésében hasonló eredményeket talált. Eszerint a Munkáspárt 47 százalékos, míg a konzervatívok 20 százalékos támogatottságot élveznek, tehát a Labour 27 százalékpontos előnnyel bír. A YouGov szerint a választások bejelentése utáni egy hétben a Munkáspárt előnye öt százalékponttal nőtt.

A YouGov felmérése rámutatott arra is, hogy a 2019-es választásokon a konzervatívokra szavazók mindössze 36 százaléka tervezi, hogy a júliusban ismét a Konzervatív Pártra adja a szavazatát. A májusi önkormányzati választásokon a toryk a 12 kulcsfontosságú polgármester-választásból 11-et elveszítettek, és elbuktak 473 önkormányzati képviselői helyet is.

Elemzők szerint Sunak komoly kockázatot vállal az előrehozott választással, ahol a konzervatívok gyakorlatilag behozhatatlan, húsz százalékpont körüli mért lemaradásban vannak baloldali kihívójukkal szemben. A brit választási rendszer sajátosságai miatt a Munkáspárt várhatóan 388 képviselői helyet szerezhet, míg a Konzervatív Pártnak 187 képviselője lehet.

Sunak a bejelentéskor hangsúlyozta, hogy minden szavazatért meg fog harcolni és megszolgálja a bizalmat. A több mint 10 százalékos infláció a kormányzása alatt 2,3 százalékra, hároméves mélypontra csökkent, ami a miniszterelnök szerint a gazdaság stabilizálódását jelzi. A reálbérek is növekedésnek indultak, és az ország gazdasága nagyobb ütemben nő, mint Németországé, Franciaországé vagy Olaszországé.

A tervem működik

– mondta Sunak bizakodóan.