Vállalkozásfejlesztés a gyakorlatban – ahogy csinálni érdemes

Az idén 36 éves Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) a mikro, kis- és középvállalkozások érdekképviseletét és fejlesztését támogatja számos hasznos szolgáltatással. A szervezet három fő pilléren nyugszik: érdekvédelem, társadalmi és kulturális misszió, valamint a vállalkozásfejlesztés.

A VOSZ, amely 36 évvel ezelőtt jött létre, mintegy 25 ezer aktív taggal rendelkezik, és a társszervezetekkel együtt közel 60 ezres táborral büszkélkedhet. A szövetség érdekvédelmi tevékenysége mellett társadalmi és kulturális missziót is ellát, díjazva a kultúra, művészetek, sport, tudomány és oktatás területén elért kiemelkedő teljesítményeket.

A vállalkozásfejlesztési tevékenység a Széchenyi Kártya Programból indult ki, amelyet Demján Sándor indított el közel negyedszázaddal ezelőtt. A KAVOSZ Zrt. révén a VOSZ napi kapcsolatot tart a vállalkozókkal, és az elmúlt két évben évente 1800 milliárd forint értékű hitelt helyeztek ki.

Barabás Tamás, a VOSZ társelnöke szerint a vállalkozók a digitalizáció ellenére is igénylik a személyes kapcsolattartást. A VOSZ Barométer segítségével negyedévente felmérik a vállalkozások üzleti hangulatát, attitűdjét, beruházási és fejlesztési szándékát.

A VOSZPort alkalmazás a mikro-, kis- és középvállalkozások operatív folyamatait hivatott segíteni, és többek között pénzügyi helyzetük átláthatóságát, vállalkozásfejlesztési lehetőségeiket és a legfontosabb hazai, illetve külföldi hírekről való tájékozódást teszi lehetővé. Az alkalmazás piactere különböző alkalmazásokat kínál, amelyekkel a vállalkozások gyorsabban elintézhetik napi teendőiket.

A VOSZ együttműködik az eMAG-gal is, hogy megismertesse a vállalkozásokat az online értékesítő cég piacterével, és segítséget nyújtson a külföldi terjeszkedésben. Emellett lehetőséget biztosítanak arra, hogy a vállalkozók különböző szoftvereket próbáljanak ki.

A szövetség személyes vállalkozásfejlesztési tanácsadói hálózatot is kiépít, amely jelenleg 12 helyszínen érhető el, és a tervek szerint év végére minden vármegyeszékhelyen működni fog. A tanácsadók segítenek a vállalkozásoknak megbízható állami és magán programok, szolgáltatók felkutatásában.

A VOSZ az egyetemekkel is együttműködik, hogy gyakorlati támogatást nyújtsanak a vállalkozásfejlesztés terén. Több felsőoktatási intézménnyel állnak kapcsolatban, mint például a Pannon Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem, a Széchenyi István Egyetem, a Kodolányi János Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem.