Temu: Az Európai Bizottság új célpontja

Az Európai Bizottság pénteken hivatalosan is online óriásplatformnak minősítette a Temut, amelynek mostantól a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály (DSA) legszigorúbb szabályainak kell megfelelnie.

Az Európai Bizottság közleménye szerint a Temu havonta több mint 45 millió felhasználót vonz az Európai Unióban, ami meghaladja a DSA által meghatározott küszöböt az online óriásplatformok számára. Magyarországon is jelentős a vásárlói bázis, áprilisban 1,25 millió főt számlált.

A Temu számára ez azt jelenti, hogy négy hónapon belül, 2024 szeptemberének végéig, szigorú követelményeknek kell megfelelnie. Ezek közé tartozik a szolgáltatásokból eredő rendszerszintű kockázatok, mint például a hamisított áruk, a nem biztonságos vagy illegális termékek, valamint a szellemitulajdon-jogokat sértő termékek hirdetésének és értékesítésének értékelése és csökkentése.

Az Európai Bizottság, az ír digitális szolgáltatási koordinátorral együttműködve, figyelemmel kíséri majd, hogy a Temu eleget tesz-e az új kötelezettségeknek. A Temu bekerülésével a bizottság által kijelölt online óriásplatformok és népszerű online keresőprogramok száma 24-re emelkedett, melyeknek 2024. február 17. óta kell megfelelniük az általános kötelezettségeknek.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) pénteken javasolta az Ixchiq nevű vakcina forgalomba hozatali engedélyének kiadását, amely az első olyan oltóanyag lehet az EU-ban, amely védelmet nyújt a 18 éves és annál idősebb felnőtteknek a chikungunya ellen. Az Ixchiq uniós használatára vonatkozó engedélyezési javaslat három befejezett, 3610 résztvevővel és 6 hónapos utánkövetéssel végzett klinikai vizsgálat összesített adatain alapul. A chikungunya, más néven chikungunya-láz vírusos betegség, amelyet a chikungunya vírus (CHIKV) okoz, és fertőzött szúnyogok terjesztik. Az EU-ban feljegyzett esetek többsége olyan utazókat érintett, akik Európán kívül fertőződtek meg, de a fertőzött szúnyogok éghajlatváltozás miatti elterjedése a világ eddig vírustól mentes régióiban is a chikungunya megjelenéséhez vezethet. Az Ixchiq forgalomba hozatalának európai uniós kérelmezője a Valneva Austria GmbH osztrák vakcinagyártó vállalat, és az EMA javaslata szerint az oltóanyagot egyszeri adagban kell beadni.