Richter sikere: teljes tulajdonba kerültek a német biotechnológiai vállalatok

A Richter Gedeon Nyrt. hivatalosan is befejezte a HELM AG részvényeinek kivásárlását, ezzel 100%-os tulajdonosa lett a Richter-Helm BioTec (RHT) és a Richter-Helm BioLogics (RHB) vállalatoknak.

A tranzakció lezárásával a Richter Gedeon Nyrt. a korábbi 50%-os részesedést vásárolta ki a RHT-ben, valamint a 30%-os részesedést a RHB-ben. A vételárakról korábban közzétett információk szerint a Richter 71,8 millió eurót fizetett az RHT, és 40,6 millió eurót az RHB részesedéséért. Emellett a Richter vállalta, hogy 2025 és 2029 között további összegeket fizet az RHT teljesítményétől függően.

Az RHT a teriparatide bioszimiláris eszköz tulajdonosa, amely a Richter Biotechnológiai üzletágának fő termékeként szolgál. A Terrosa termék 2023-ban 56,8 millió eurós árbevételt generált, míg a teriparatide globális árbevétele, amelyet az RHT összes licencbevevője együtt ért el, megközelítette a 125 millió eurót.

Az RHB, amely egy észak-németországi központú mikrobiológiai bérgyártással és -fejlesztéssel foglalkozó vállalat, több mint 300 alkalmazottal és évi mintegy 60 millió eurós árbevétellel rendelkezik. A vállalatnál jelenleg egy 100 millió eurós beruházás zajlik, amely jelentős kapacitásbővítést eredményez majd.

Bogsch Erik, a Biotechnológiai üzletág igazgatója szerint a német eszközökkel kiegészülve a Richter erős platformot hoz létre, amely lehetővé teszi a költséghatékony és magas színvonalú szolgáltatások nyújtását, hosszú távú értékteremtés mellett.

A Richter éves konszolidált árbevétele tavaly 0,3 százalékkal 805,1 milliárd forintra emelkedett, az adózott eredmény 6,0 százalékkal 159 milliárd forintra csökkent.

A Richter részvényárfolyama a bejelentést követően 0,16%-os csökkenéssel zárta a pénteki kereskedést, azonban a hír a piaczárás után érkezett. A Richter részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek, és pénteken 9115 forinton zárt. Az elmúlt évben a legmagasabb árfolyama 9965 forint, a legalacsonyabb 8235 forint volt.