A Pfizer új gyógyszere reményt kelt a tüdőrák kezelésében

A Pfizer bejelentette, hogy a Lorbrena nevű gyógyszere ígéretes hosszú távú eredményeket mutatott egy előrehaladott tüdőrák formájának kezelésében egy késői stádiumú vizsgálat során.

A vállalat szerint a gyógyszer segített a betegeknek hosszabb életet élni anélkül, hogy a rákos megbetegedésük előrehaladt volna. A Lorbrena már az Egyesült Államokban engedélyezett azoknak az előrehaladott, nem kissejtes tüdőrákban szenvedő felnőtteknek, akiknél az ALK nevű gén mutációja van jelen, ami a rákos sejtek rendellenes növekedését és terjedését okozza. Ez a mutáció a nem kissejtes tüdőrákos betegek körülbelül 5%-át érinti, ami körülbelül 72 000 beteget jelent, köztük sok fiatal beteget is.

Az ötéves adatokat, amelyek a gyógyszer amerikai engedélyezéséhez vezető hármas fázisú vizsgálatból származnak, a Pfizer a Chicagóban megrendezett Amerikai Klinikai Onkológiai Társaság éves találkozóján, a világ legnagyobb rákkutatási konferenciáján mutatta be. Az eredményeket a Journal of Clinical Oncology című folyóiratban is közzétették.

A vizsgálatban részt vevő közel 300 ember vagy a Lorbrenát, vagy a Pfizer régebbi tüdőrákgyógyszerét, a Xalkorit kapta. Az eredmények szerint a Lorbrena öt év elteltével 81%-kal csökkentette a rák előrehaladását, vagy a rák miatt bekövetkező halál kockázatát a Xalkorihoz képest. A Lorbrenával kezelt betegek mintegy 60%-a élt anélkül, hogy a rákja előrehaladt volna ugyanezen időszak alatt, míg a Xalkorit szedők körében ez az arány csupán 8% volt.

Dr. David Spigel, a Sarah Cannon Kutatóintézet tudományos főmunkatársa az ASCO konferencia előtt azt nyilatkozta a riportereknek, hogy ezek a legjobb eredmények, amiket valaha láttak. Egyelőre a Lorbrenát még nem mérték össze más, konkurens cégek hasonló gyógyszereivel, azonban a vállalat magabiztosan áll a mérésekhez.