A Moody's nem frissítette Magyarország hitelminősítését

A Moody's nemzetközi hitelminősítő nem hozott nyilvánosságra új döntést Magyarország adósbesorolásáról és annak kilátásairól a péntek esti esedékes időpontban. A várt közlemény helyett csupán egy összesített táblázatot tettek közzé, amely más szuverén adósok meglévő minősítése mellett tartalmazza Magyarország jelenlegi besorolását, amely változatlanul a befektetésre ajánlott sáv aljától eggyel feljebb található Baa2 sávban van, stabil kilátással.

A hitelminősítő a szeptemberi közlemény óta nem módosította Magyarország Baa2-es besorolását, sem annak kilátásait. Az elemzők véleménye megoszlott a Moody's esetleges döntésével kapcsolatban; voltak, akik nem vártak semmilyen negatív lépést, míg mások szerint nem zárható ki, hogy a Moody's követi a többi hitelminősítő intézet Magyarországról alkotott véleményét.

A Moody's 2021 szeptemberében, egy fokozattal minősítette fel a magyar államadósságot ebbe a sávba, azóta él a stabil kilátás is. Mivel elmaradt az értékelés, így azt sem tudhattuk meg, a hitelminősítő mit gondol a magyar gazdaság kilátásairól. Utoljára, április végén a Standard and Poor’s mondott ítéletet a magyar gazdaságról, a hitelminősítő értékelésében a kormánynál jóval pesszimistább hangot ütött meg, és arra hívta fel a figyelmet, hogy az év második felében kiigazításokra lehet szükség. A következő hitelminősítési döntés a Fitch-től várható, amely menetrend szerint két hét múlva értékel.