A Moody’s hitelminősítő döntése Magyarországról

A Moody’s hitelminősítő intézet ma hozza meg döntését Magyarországról, amely jelentős hatással lehet az ország gazdasági kilátásaira. A tavaly őszi előrejelzésekhez képest a költségvetési és GDP pálya rosszabbul alakult, de a Moody’s akkoriban már lemaradva követte a valóságot. A dinamikus béremelkedés miatt a fogyasztás kilátásai javulni kezdtek, és a gazdaság külső egyensúlyi pozíciója is erős, így a Moody’s-tól a magyar hitelminősítés és annak stabil kilátásának változatlanul hagyása lenne a logikus lépés.

A hitelminősítők szezonja zajlik, az S&P már döntött Magyarországról, stabil kilátást és befektetésre ajánlott minősítést adva. A Fitchnél negatív a kilátás, de a besorolás magasabb, mint az S&P-é, és a Moody’s besorolása is a Fitch szintjén van, de stabil kilátással. A Moody’s tavaly őszi döntésénél közzétett várakozásaihoz képest a költségvetési hiány és a gazdasági növekedési helyzet is rosszabbra fordult.

A költségvetési hiány a régióban más hasonló besorolású országokhoz képest Magyarországon is magas, de a pálya lefelé mutat, ami pozitívum. A kiskereskedelmi adatok a fogyasztás növekedésére utalnak, ami hosszú távon a költségvetési bevételeket is növelheti. A dinamikus béremelkedés hatása a gazdasági növekedésre egyre erősebben jelentkezhet, ami miatt a GDP bővülésének idei évre várható szintje emelkedett.

Az EU-val való viszony is fontos tényező a hitelminősítők számára, és bár az Európai Bizottság jelentős forrásokat szabadított fel tavaly, még mindig sok a vitás kérdés. A külső finanszírozás helyzete is kedvező, mivel az elmúlt hónapokban jelentős többletek keletkeztek a külkereskedelmi mérlegben.

Összességében nem várható negatív lépés a Moody’s részéről, és valószínűleg a besorolást és a kilátást is változatlanul hagyják. Azonban figyelemre méltó lesz, hogy az intézet milyen új növekedési előrejelzéseket tesz közzé, és milyen kockázatokat említ majd. A Moody’s-nál a magyar államadósság besorolása Baa2 stabil kilátással. Ezzel a nagy hitelminősítők közül a Moody’s ítéli meg legkedvezőbben a magyar államadósság helyzetét.

A kormányzat a korábbi bejelentései alapján elkötelezett a 4,5 százalékos hiány mellett, amely a várt 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel párhuzamosan az államadósság ráta csökkentését is biztosítaná. A reálbérek emelkedése nyomán a belső kereslet, főleg a fogyasztás gyors ütemben áll helyre, míg az infláció lassulása – 4 hónapja alakul a jegybanki toleranciasávon belül – lehetővé tette a jegybanki alapkamat érdemi mérséklését. Ugyanakkor a növekedési kilátások kapcsán jelentősek a kockázatok.

A külső kereslet, illetve az export és az ipar kilátásai vegyesek, legfontosabb felvevőpiacunk, a német gazdaság továbbra is gyengélkedik, és habár a hangulatindexek fokozatos javulásról árulkodnak, a külpiacok teljesítménye jelentős kockázatot jelent a növekedést illetően. Emellett számos mutatót értékelhet pozitívan a Moody's: a gazdaság többi egyensúlyi mutatója kedvezően alakult, a folyó fizetési mérleg egyenlege immár többletet mutat, eközben a bankrendszer stabil, és az államadósság piaci finanszírozása is fennakadásmentes.

A szakértők szerint a hitelminősítő nem módosítja Magyarország adósbesorolását, azonban ha a legutóbb meghatározott stabil kilátást rontaná, az gyengíthetné a forintot, habár erre is elhanyagolható az esély. A Moody’s várhatóan megerősíti a magyar államadósságot a befektetésre ajánlott kategóriában. Az elemzők szerint a következő hetekben bőven lesznek más katalizátorok, amelyek nagyobb hatással lehetnek a forint árfolyamára, mint a Moody’s döntése, például a választások eredményének megemésztése, a Fed frissített kamatpályája, vagy éppen a Fitch Ratings döntése.