A Magyar Suzuki Zrt. jelentős profitnövekedése és az autóipari beruházások

A Magyar Suzuki Zrt. 2023-ban 141,7 millió eurós nyereséget ért el, ami több mint hatszorosa a 2022-es profitnak, a válság ellenére is sikerült növelni a dolgozók számát és a bevételt az esztergomi gyárban.

A Magyar Suzuki Zrt. 2023-as éves beszámolója szerint a vállalat 141,7 millió euró, azaz 54 milliárd forint nyereséget ért el, ami jelentős növekedést jelent a 2022-ben elért 22,7 millió eurós profitjához képest. Az árbevétel majdnem 34 százalékkal, 727 millió euróval ugrott meg, ami jóval meghaladja az inflációs rátát, miközben az anyagjellegű kiadások csak 597 millió euróval nőttek.

A cég összes árbevétele nettó 2,87 milliárd euró volt, amelyből majdnem tizedet, 272 millió eurót (104 milliárd forintot) a magyarországi eladások tették ki. Annak ellenére, hogy a magyar gazdaság és a járműipar nehéz időszakon megy keresztül, a Suzuki létszámot bővített az esztergomi gyárban: 99 fővel többet foglalkoztatva, összesen 2781 dolgozót.

A dolgozókra fordított összegek is emelkedtek: a bérekre, egyéb dolgozói kifizetésekre és a kapcsolódó járulékokra az előző év 66 millió eurója után 2023-ban már 88,2 millió eurót költöttek, az egy dolgozóra jutó átlagos havi bérköltség pedig forintban kifejezve 788 ezer forint volt.

A vállalat igazgatósága úgy határozott, hogy a nyereséget nem osztalékként fizetik ki, hanem a további beruházásokra fordítják. A magyarországi járműgyárak közül a kecskeméti Mercedes-üzem profitja hajszállal megelőzte az eddigi csúcsévet, míg a győri Audi nyeresége nem érte el a rekordot, de ott is növekedést mutatott. A győri Audi a legnagyobb forgalmú gyár maradt Magyarországon, 2023-ban 3485 milliárd forint bevételt ért el.

A korábbi évekhez hasonlóan tavaly is a járműgyártás volt a legfontosabb feldolgozóipari alág, ami dinamikus növekedéssel több mint 13 ezer milliárdos értékesítést produkált. A "villamos berendezések gyártása" nevű statisztikai sor, amelybe az akkumulátorgyártást is beleszámolják, még nagyobb ütemben bővült. Az SK komáromi és iváncsai akkumulátorgyárai összesen 863 milliárd forintos árbevételt értek el, ami jelentős növekedést jelent az egy évvel korábbihoz képest.

Fontos megjegyezni, hogy a járműgyártásban és az akkugyártásban az eladásoknak csak 15-20 százaléka a saját hozzáadott érték, vagyis a bevétel ekkora részét számítják bele a GDP-be. A kormányzati támogatások szerepéről a hazai akkumulátorgyártásban és autógyártásban egy korábbi cikkünkben írtunk részletesen.

Ezen kívül, a magyar autóipar további jelentős beruházásokat is látott, mint például a Kirchhoff Hungaria Kft. által Esztergomban avatott új, 5600 négyzetméteres csarnok, amely része egy húszmilliárd forintos beruházásnak, és egy dorogi 6300 négyzetméteres csarnok berendezése és termelésbe állítása is. A magyar autóipar termelési értéke tíz év alatt három és félszeresére nőtt, 2023-ban rekordot ért el, 11,6 százalékos növekedéssel meghaladta a 13 600 milliárd forintot. A Kirchhoff Hungaria Kft. 2023-ban 147 millió euró árbevételt ért el 3,9 millió eurós eredménnyel.