A James Webb űrtávcső rekordot döntő galaxisfelfedezései

A James Webb űrtávcső által felfedezett két ősi galaxis, amelyek a világegyetem hajnalán, mindössze 300 millió évvel az ősrobbanás után jöttek létre, új megvilágításba helyezi a korai galaxisok fejlődését.

A Live Science beszámolója szerint a James Webb űrtávcső segítségével azonosították az ismert univerzum két legősibb galaxisát. Ezek a galaxisok, amelyek a JADES-GS-z14-0 és a JADES-GS-z14-1 nevet kapták, rendkívül nagy méretűek ahhoz képest, hogy milyen korai időszakban alakultak ki. Azonban a legújabb megfigyelések szerint a JADES-GS-z14-0 még ennél is idősebb, mindössze 290 millió évvel az ősrobbanás után keletkezett, ezzel megdöntve a korábbi rekordot.

A nagyobbik galaxis 1600 fényév átmérőjű, ami alátámasztja azt az elképzelést, hogy az ősöreg galaxisok sokkal gyorsabban növekedhettek, mint azt korábban gondoltuk. Stefano Carniani, a felfedezést bemutató tanulmány szerzője szerint lenyűgöző, hogy az univerzum képes volt ilyen rövid idő alatt, csupán 300 millió év alatt, ilyen hatalmas csillagrendszereket létrehozni.

A Hubble űrteleszkóp korábban már vizsgálta azt a területet, ahol az újonnan felfedezett galaxispárt azonosították, de nem volt képes érzékelni ilyen régi galaxisok fényét. A kutatók reményei szerint a James Webb űrtávcső még ennél is idősebb, akár 200 millió éves galaxisokat is képes lesz felfedezni a jövőben.

Egy nemzetközi csillagászokból álló csoport először 2023 elején vette észre a JADES-GS-z14-0 nevű galaxist, és további megfigyeléseket rendeltek el, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy valóban ennyire régi-e. „A jelek forrása meglepően fényes volt, amire nem számítottunk volna egy ilyen távoli galaxisnál, és nagyon közel volt egy másik galaxishoz, így a kettő egy nagyobb objektum részének tűnt” – mondta Stefano Carniani.

Mire a legtávolabbi galaxisok fénye eléri a Földet, az univerzum tágulása miatt megnyúlik, és a fényspektrum infravörös tartományába tolódik, amelyet Webb példátlan tisztasággal képes észlelni. A csapat októberben, majd januárban is megerősítette a megfigyeléseket, és kiderült, hogy a JADES-GS-z14-0 tényleg megdönti a legrégebbi ismert galaxisokra vonatkozó korábbi rekordot, amelyet eddig a JADES-GS-z13-0 tartott, 320 millió évvel az ősrobbanás után keletkezett.

„Ha az univerzum egy kétórás film lenne, akkor ez a galaxis az első két és fél percből való” – mondta Kevin Hainline, az Arizonai Egyetem egyik munkatársa, aki szintén részt vett a megfigyelésben.