Nyilvánosságra kerültek a Hamász titkos belső iratai

A Hamász megfigyelte a politikai tevékenységet, az online bejegyzéseket, és úgy tűnik, még az állampolgárok szerelmi életét is. A palesztinok az izraeli blokád és az elnyomó biztonsági erők közé szorultak.

Jahja Szinvar, a Hamász vezetője évekig felügyelte a gázai titkosrendőrséget, amely a hírszerzés tisztviselői és a The New York Times által megszerzett belső dokumentumok szerint a palesztinok mindennapjait figyelte, és jelentéseket készített a fiatalokról, újságírókról és azokról, akik megkérdőjelezték a kormányt.

Az Általános Biztonsági Szolgálat néven ismert egység a gázai informátorok hálózatára támaszkodott, akik közül néhányan saját szomszédjaikat jelentették fel a rendőrségnek. Az emberek azért kerültek biztonsági aktákba, mert részt vettek tüntetéseken vagy nyilvánosan bírálták a Hamászt. Egyes esetekben a feljegyzések arra utalnak, hogy a hatóságok követték az embereket, hogy megállapítsák, nem folytattak-e házasságon kívüli romantikus kapcsolatot.

A Hamász már régóta elnyomó kormányzati rendszert működtet Gázában, és sok palesztin tudja, hogy a biztonsági tisztviselők szigorúan figyelik őket. De az Általános Biztonsági Szolgálat tevékenységéről szóló 62 diából álló prezentáció, amelyet mindössze hetekkel az Izrael elleni október 7-i támadás előtt tartottak, megmutatja, hogy a nagyrészt ismeretlen egység milyen mértékben hatolt be a palesztinok életébe.

A dokumentumokból kiderül, hogy a Hamász vezetői, annak ellenére, hogy azt állították, hogy a gázai népet képviselik, nem tűrték el a másként gondolkodókat. A biztonsági tisztviselők újságírókat és olyan embereket követtek, akiket erkölcstelen viselkedéssel gyanúsítottak. Az ügynökök eltávolíttatták a kritikákat a közösségi médiából, és megvitatták, hogyan lehet politikai ellenfeleket rágalmazni. A politikai tiltakozásokat aláásandó fenyegetésnek tekintették.

A gázaiak mindennapjaikat a bénító izraeli blokád mögött, a biztonsági erők állandó figyelése alatt töltötték. Ehab Fasfous, a Gázai övezetben élő újságíró, aki szerepelt az Általános Biztonsági Szolgálat aktáiban, elmondta, hogy a megszállással, a bombázásokkal és a helyi hatóságok visszaéléseivel egyszerre kell szembenézniük. Fasfoust az egyik jelentés „a Hamász mozgalom legfőbb gyűlölői” közé sorolja.

Az izraeli katonai hírszerzési igazgatóság tisztviselői bocsátották a The Times rendelkezésére a dokumentumokat, amelyeket gázai rajtaütések során foglaltak le. A riporterek ezután interjút készítettek azokkal az emberekkel, akiket az aktákban megneveztek. Ezek az emberek elmesélték a kulcsfontosságú eseményeket, megerősítették az életrajzi adatokat, és Fasfous esetében olyan interakciókat írtak le a hatóságokkal, amelyek összhangban voltak a titkos aktákkal. A The Times által átvizsgált dokumentumok hét hírszerzési aktát tartalmaznak, amelyek 2016 októberétől 2023 augusztusáig terjednek. A katonai hírszerzési igazgatóság közölte, hogy olyan aktákról is van tudomása, amelyek legalább 10 ezer gázai palesztinról tartalmaznak információkat.

Óriási szervezettel figyelte meg saját állampolgárait a Hamász

Az Általános Biztonsági Szolgálat hivatalosan a Hamász politikai párt része, de úgy működik, mintha a kormányhoz tartozna. Egy, a Hamász belső működését jól ismerő palesztin, aki az ügy érzékenysége miatt névtelensége megőrzése mellett nyilatkozott, megerősítette, hogy a szolgálat egyike a három legfontosabb belbiztonsági szervnek Gázában. A másik kettő a katonai hírszerzés, amely jellemzően Izraelre összpontosít, és a belügyminisztérium egyik ága, a belbiztonsági szolgálat.

Basem Naim, a Hamász szóvivője szerint az Általános Biztonsági Szolgálat felelőseit a háború alatt nem lehetett elérni.

Az Izrael elleni háború előtt havi 120 ezer dolláros kiadással az egység 856 főből állt. Közülük több mint 160-at azért fizettek, hogy a Hamász propagandáját terjessze és online támadásokat indítson a szervezet ellenfelei ellen otthon és külföldön. Az egység mai státusza nem ismert, mivel Izrael jelentős csapást mért a Hamász katonai és kormányzati képességeire.

Az izraeli hírszerző hatóságok úgy vélik, hogy Szinvar közvetlenül felügyelte az Általános Biztonsági Szolgálatot. A prezentáció szerint az Általános Biztonsági Szolgálat a Hamász embereinek, vagyonának és információinak védelmén, valamint a vezetőség döntéshozatalának támogatásán dolgozik.

Néhány slide a Hamász-vezetők személyes biztonságára összpontosított. Mások a tüntetések elfojtásának módjait tárgyalták, amelyek az energiahiányt és a megélhetési költségeket bírálták. A biztonsági tisztviselők a palesztin Iszlám Dzsihád, a Hamásszal gyakran együttműködő, ideológiai irányultságú militáns csoport ügynökeit is nyomon követték.

Egyes taktikák, mint például a Hamász saját üzenetének felerősítése, rutinszerű politizálásnak tűntek. Más esetekben a tisztviselők azt javasolták, hogy a hírszerzést az ellenfelek hírnevének tönkretételére használják fel, bár az akták homályosak voltak azzal kapcsolatban, hogy ezt hogyan kell megvalósítani.

A cenzúra és a megfélemlítés állt a középpontban

Az Általános Biztonsági Szolgálat céljai hasonlítanak az olyan országok biztonsági szolgálatainak céljaihoz, mint például Szíria, ahol titkos egységeket alkalmaznak a másként gondolkodók elfojtására. Az aktákból kiderül, hogy az Általános Biztonsági Szolgálat is igyekezett konzervatív társadalmi rendet érvényesíteni.

2017 decemberében például a hatóságok egy bejelentés alapján nyomoztak, miszerint egy nő erkölcstelenül viselkedett egy ruházati boltot üzemeltető férfival. Egy biztonsági jelentésben feljegyezték, hogy a nő egyik nap egy órán át, majd másnap több mint két órán át látogatta az üzletet. A jelentés nem mutatott be bizonyítékot szabálysértésre, de javasolta, hogy az „illetékesek” foglalkozzanak az üggyel.

Az aktákból az is kiderül, hogy a Hamász gyanakvó volt a külföldi szervezetekkel és újságírókkal szemben. Amikor Monique van Hoogstraten holland riporter 2018 áprilisában meglátogatott egy tiltakozást egy táborban az izraeli határ mentén, a hatóságok a legbanálisabb részleteket figyelték meg. Feljegyezték az autója márkáját és modelljét, valamint a rendszámát. Azt mondták, hogy gyerekeket fényképezett, és megpróbált interjút készíteni egy idős nővel. Van Hoogstraten asszony a The Timesnak adott interjúban megerősítette az értesüléseket.

Az akta további „felderítést” javasolt az újságírókkal kapcsolatban. A Times által átnézett akták egyike sem a háború kezdete utánra datálódott. Azonban Fasfous azt mondta, hogy a kormány továbbra is érdeklődik iránta.