A Google mesterséges intelligenciájának javítása: Ragasztó pizzafeltétként?

A Google mesterséges intelligenciájára további korlátozások kerültek bevezetésre, miután az embereknek ragasztót ajánlott pizzafeltétként.

Liz Reid, a Google Search vezetője elismerte, hogy a vállalat keresőmotorja néhány "furcsa, pontatlan vagy nem hasznos AI választ" adott a felhasználóknak. Reid egy blogbejegyzésben magyarázatot adott a Google AI által generált furcsábbnál furcsább válaszokra.

A Google alelnöke azt is megerősítette, hogy az AI egy fórumról vette a leghíresebb tévedését, amely alapján azt javasolta az embereknek, hogy ragasztóval ragasszák a pizzára a sajtot. Reid védelmébe vette a Google-t, hangsúlyozva, hogy a fórumok általában "hiteles, első kézből származó információkat" nyújtanak, de elismerte, hogy ezek "kevésbé hasznos tanácsokhoz" is vezethetnek.

A vállalat a bevezetés előtt alaposan tesztelte a funkciót, de Reid szerint "semmi sem hasonlítható ahhoz, amikor emberek milliói használják a funkciót sok újszerű kereséssel". A Google képes volt meghatározni azokat a mintákat, amelyekben a mesterséges intelligencia technológiája nem értette a dolgokat, az elmúlt hetek válaszainak példáit vizsgálva.

Ezután a megfigyelések alapján védintézkedéseket vezetett be, kezdve azzal, hogy az AI-t úgy hangolták, hogy jobban felismerje a humoros és szatirikus tartalmakat. Frissítették a rendszereit is, hogy korlátozzák a felhasználók által generált válaszok hozzáadását az áttekintésekhez, például a közösségi médiában és a fórumbejegyzésekben, amelyek félrevezető vagy akár káros tanácsokat adhatnak.

Továbbá "kiváltási korlátozásokat vezetett be olyan lekérdezésekhez, ahol az AI áttekintések nem bizonyultak olyan hasznosnak", és bizonyos egészségügyi témák esetében megszüntette az AI által generált válaszok megjelenítését.

: (Engadget)