A GPT 4o és a mesterséges intelligencia jövője

Az OpenAI által piacra dobott GPT 4o mesterséges intelligencia modelljével kapcsolatban beszélgettünk Keleti Arthur kibertitok jövőkutatóval, aki szerint a rendszer jelentős fejlődést mutat verbalitásban és emberi gesztusok terén.

Az új mesterséges intelligencia, a GPT 4o képes látásra, hallásra és a szerzett információkat emberi gesztusokkal is képes kifejezni. A rendszer képes videókat képkockánként értelmezni, és a képet, hangot, írott szöveget összefüggésében használja, reakcióideje pedig gyakorlatilag megszűnt.

Keleti Arthur kiemelte, hogy a Google is bemutatott egy hasonló képességű mesterséges intelligencia modellt, így az OpenAI nem marad vetélytárs nélkül. Az Economx adásában érintették a munkahelyek megszűnésének kérdését is, ahol a jövőkutató szerint egyre nehezebb lesz megkülönböztetni az ügyfélszolgálatosokat a mesterséges intelligenciától.

Az OpenAI-nál észrevehető, hogy a korábbi visszafogottság helyett már hangklónozást is alkalmaznak, és a robotok egyre jobban értik az emberi kontextust, képesek például nevetgélni vagy elnézést kérni, ha a helyzet megkívánja.

Keleti Arthur szerint az AI fejlesztése még veszteséges, de a befektetések indokoltak, mivel a mesterséges intelligencia rendszerek hatalmas változásokat és felfedezéseket hozhatnak a tudományban, gazdaságban és a hétköznapi életben. Az OpenAI bevétele 22 százalékkal nőtt egy hét alatt a GPT 4o piacra dobása óta.

Az adatbiztonság megőrzése továbbra is kiemelt probléma, az EU pedig törvényt hozott, amely tiltja az arcfelismerést és az emberek manipulációját mesterséges intelligencia által. A mesterséges intelligencia rendszereket intenzíven kell tréningezni, hogy elfogadott normáink szerint viselkedjenek, mivel a mesterséges intelligencia tőlünk tanul, és emiatt előfordulhat, hogy rasszista vagy részrehajló viselkedést tanul meg.

Az adatok felhasználásával kapcsolatos szerzői jogi kérdések több peres ügy hátterében is megtalálhatóak, és egyre nehezebb bizonyítani, hogy ki milyen anyagokat használ fel a mesterséges intelligenciájához.

Elon Musk mesterséges intelligenciát fejlesztő startupja, az xAI 6 milliárd dollárt gyűjtött össze, hogy felgyorsítsa az OpenAI korábbi szövetségeseivel szembeni kihívását.