A Fudan Egyetem alapítványa jelentős bevételre tett szert az állami vagyonon

A Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány, amely a még meg nem valósult Fudan Egyetem budapesti kampuszának fenntartására jött létre, jelentős, közel egymilliárd forintos bevételre tett szert az állami vagyonjuttatásból, ami nélkül veszteséges lett volna.

A kormány a takarékosság jegyében már korábban leállította a Fudan Egyetem budapesti kampuszának állami beruházását, ami kérdésessé teszi az alapítvány létjogosultságát. Ennek ellenére az alapítvány továbbra is működik, és ez költségekkel jár. A tavalyi évre vonatkozóan az alapítvány költségvetése jelentős megtakarításokat mutat, az összes ráfordítás 224 millió forintról 150 millió forintra csökkent, a személyi jellegű ráfordítások pedig 123 millióról 93 millióra mérséklődtek. A vezető tisztségviselők juttatásai is csökkentek, bár az ügyvezetés juttatásai enyhén emelkedtek. Az alapítványon belül három főigazgató is váltotta egymást egyetlen év alatt.

Az első főigazgató, Szabó László, a Mediaworks egykori vezére volt, aki március végéig töltötte be a pozíciót. Őt Szilas Andrea Cecília, a volt pekingi nagykövet követte, akinek neve a Pegasus-kémszoftverrel megcélzottak listáján is szerepelt. Őt decemberben váltotta Harsányi Péter, aki korábban a növekedés.hu gazdasági hírportál szerzője és kutatási igazgatója volt, és szakértőként is megjelent hírműsorokban.

A Fudan-projekt 2023-as jegelése miatt azonban a főigazgatói pozícióban szükséges készségek egyelőre nem tűnnek elengedhetetlennek. Az alapítvány bevétele jelentősen nőtt az államtól kapott vagyon után elkönyvelt kamatbevételnek köszönhetően, ami 999,9 millió forintot tett ki tavaly, szemben az egy évvel korábbi 358,1 millióval. Ez a bevétel tette lehetővé, hogy az alapítvány a 2021-es 55 milliós veszteséget 2022-ben pozitív eredménnyé fordítsa, és tavaly tovább növelje az adózott eredményt 849 millió forintra.

Annak ellenére, hogy a Fudan-projekt jelenleg jegelve van és az alapítvány egyetemet nem tart fenn, továbbra is létezik. Gulyás Gergely miniszter korábban kijelentette, hogy az állam nem tart fenn olyan projektcégeket, ahol nincs érdemi munka. Ennek ellenére a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány továbbra is működik, ellentétben például a Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezető feleségének igazgatósági tagságot adó dél-budai centrumkórházas cég megszűnésével.

A Hvg.hu cikke szerint a Csák János kulturális és innovációs miniszter kuratóriumi vezetésével működő alapítvány 2023-ban 999,9 millió forint bevételt könyvelt el, ami szinte teljesen a magyar államtól kapott vagyon kamatából jött össze. A kuratóriumi és felügyelőbizottsági tagok tiszteletdíjára 2023-ban összesen 45,1 millió forint ment, ami 22,3 millióval kevesebb, mint egy évvel korábban. Az ügyvezetésre 24,5 millió forintot költött az alapítvány.

A Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány nemcsak azért rejtélyes szervezet, mert egy olyan egyetem fenntartására jött létre, ami végső soron nem létezik, hanem mert a Momentum politikusa, Tompos Márton tavaly hiába kereste az alapítványt annak megadott címén, azt nem találta, noha Csák János szerint bizony ott van. A kínai Fudan egyetem létezik, és a magyar kapcsolat sem veszett el, például Matolcsy György jegybankelnököt tiszteletbeli professzorrá nevezték ki.