A Fidesz pártalapítványa évi 60-70 millió forinttal támogatja a CÖF-öt

A Fidesz-kormányt támogató tevékenységeiről ismert Civil Összefogás Fórum (CÖF) gazdálkodása nem átlátható, mivel az alapítvány nem teszi közzé a támogatóiról szóló dokumentumokat. Ezzel szemben a Fidesz pártalapítványa, amely jelentős állami támogatásból működik, nyilvánosságra hozza pénzügyi adatait, beleértve azt is, hogy évente 60-70 millió forinttal támogatja a CÖF-öt.

A "Civil Összefogás Fórum" nevű szervezet, amelyet Csizmadia László vezet, rendszeresen szervez Békemeneteket, és kritikus hangvételű plakátokat, hirdetéseket tesz közzé az ellenzékkel szemben, valamint nyomást gyakorol a kormányt bíráló civil szervezetekre. A CÖF által szervezett események gyakran kormánypárti politikusokat vagy közéleti személyiségeket vonzanak, akik a Fidesz aktuális üzeneteit közvetítik. A legnagyobb CÖF rendezvény a Békemenet, ahol a résztvevők Orbán Viktor miniszterelnök és a Fidesz melletti támogatásukat fejezik ki.

A CÖF háttérszervezete, a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) állami cégektől is jelentős támogatásokat kap. Például 2016-ban az MVM-től 508 millió forintot, 2020-ban a Szerencsejáték Zrt. leánycégétől 170 milliót, 2021-ben a Magyar Fejlesztési Banktól 25 milliót, és ugyanebben az évben a Szerencsejáték Zrt.-től további 40 milliót, 2022-ben pedig ismét 70 millió forintot kapott.

A CÖF gazdálkodása átláthatatlan, mivel nem teszik közzé a pénzügyi beszámolóik kiegészítő mellékleteit, amelyekből kiderülne, hogy kik és mennyivel támogatják őket. Ezzel szemben a Polgári Magyarországért Alapítvány (PMA), a Fidesz pártalapítványa, pontosan nyilvánosságra hozza a pénzügyi adatait, beleértve a CÖF-nek nyújtott támogatásokat is. A PMA a választási eredmények alapján jelentős állami támogatást kap, és a beszámolók szerint 2019 és 2023 között évente 60-75 millió forinttal támogatta a CÖF-et.

A Fidesz pártalapítványa által külső szervezetek támogatására fordított összegek jelentős részét a CÖF kapja meg. Például 2019-ben a PMA által szétosztott 235 millió forintból 60 milliót a CÖKA kapott, ami a teljes keret majdnem negyedét teszi ki.

A PMA és a CÖF közötti kapcsolatot a kölcsönös megbecsülés és kitüntetések is jelzik. A PMA által kiosztott Polgári Magyarországért Díjat 2012-ben a Békemenet kapta, amelyet a CÖF szervezett. A díjátadón Kövér László hangsúlyozta a Békemenetek jelentőségét a kormány és az ország védelmében.

A Fidesz pártalapítványának és a CÖF-nek a kormánypárti kötődése nem kétséges, és ez a kapcsolat továbbra is fennáll, miközben a szervezet állami támogatásokból és ismeretlen forrásokból finanszírozott tevékenységeket folytat.