Csúnyán veszteséges volt a Fradi tavaly

Hiába van a Ferencvárosnak a legnagyobb költségvetése a bajnokságban, 2023-at 932 millió forintos veszteséggel zárták, ami 2018 óta nem fordult elő.

A Ferencvárosi Torna Club (FTC) Labdarúgó Kft. összesített bevételei csökkentek az előző évhez képest, ami a veszteséges működés egyik oka lehet. Az értékesítésből származó bevételek 8,2 milliárd forintra nőttek az előző évi 6,6 milliárdhoz képest, azonban az egyéb bevételi források, mint például a szponzori támogatások és a stadionüzemeltetés, nem pótolhatták a korábbi évek szintjét. A szponzori bevételek 3,3 milliárd forintra emelkedtek a korábbi 2,9 milliárdról, a stadionüzemeltetésből és a csapat marketing jogok hasznosításából származó bevételek 1,8 milliárd forintra nőttek az előző évi 1,6 milliárdról. A játékjog értékesítéséből és kölcsönadásból származó bevételek 2,6 milliárd forintra emelkedtek az előző évi 1,5 milliárdról, míg a külföldi szponzortól 207 millió forint érkezett az előző évi 160 millió után.

A nemzetközi kupaszereplésből származó bevételek 3,2 milliárd forintot tettek ki, ami közel 300 millióval kevesebb az előző évinél. A hazai bajnoki és kupaszereplésből származó bevételek változatlanul 1,3 milliárd forintot értek el, míg a sportakadémiai működésre 989 millió forint támogatást használtak fel. Az FTC egyesülettől kapott beruházási támogatás azonban feleződött, 2,3 milliárd forintra csökkent, ami szintén hozzájárult a bevételek csökkenéséhez.

A kiadások terén a személyi jellegű költségek nagyjából változatlanok maradtak, azonban az anyagjellegű költségek 1,5 milliárd forinttal nőttek. Ennek hátterében az áll, hogy többet költöttek utazásokra, edzőtáborokra és játékosügynökökre. Az edzőtáborok költsége 910 millió forintról 1,2 milliárd forintra emelkedett, míg a játékosügynökökre 520 millió forintról több mint egymilliárd forintot költöttek.

A zrt.-nél alkalmazottak átlagos havi bére bruttó 2,9 millió forint volt, ami magában foglalja az összes alkalmazott, a játékosoktól az irodistákig és a marketingesekig fizetését. A játékosok magas bérszintje emeli ki a cég átlagos bérköltségeit, amelyek között tízmilliós nagyságrendű fizetések is előfordulhatnak.

A Fradi veszteséges éve után új külföldi szponzor megszerzésén dolgozik, és a hírek szerint a Gazprom lehet a potenciális partner. A klub bérleteseit egy kérdőíven keresztül már megkérdezték, hogy elítélnék-e a klubot, ha az orosz Gazprommal kötne szponzori megállapodást.