Összeomlott a fehérvári focicsapat költségvetése

Most látszik csak igazán, mennyit jelentett a Mol támogatása a fehérvári focicsapatnál. A Mol kivonulása után a csapat költségvetése jelentős veszteséget szenvedett el.

A Mol 2010 óta volt a fehérvári focicsapat szponzora, 2018 óta pedig a névadója, de tavaly nyáron bejelentették, hogy kiszállnak a fehérvári fociból. A Mol távozása után a csapatot támogató szinte minden más szponzor is elhagyta a klubot, köztük a NER nagyvállalatai is, mint az Ép-kar Zrt., a West Hungária Bau, Mészáros Lőrinc ZÁÉV-je, valamint Garancsi ESMA Reklám Zrt.-je és Market Zrt.-je is. Egy ideig még maradtak Garancsi tulajdonában lévő cégek, mint a Mobil Adat Zrt., és a Veszprémber Kft., de mára ők is távoztak, és a csapat honlapja szerint már egyetlen piaci szponzor sem maradt a csapat mögött.

A Fehérvár FC Kft. gazdálkodása a történtek következtében összeomlott. A korábbi közel 9 milliárdos költségvetés a harmadára, 3 milliárd forintra esett össze, ami középcsapat szintjére süllyesztette a klubot.

A szponzori bevételek a korábbi 5,4 milliárd forintról 1,47 milliárd forintra csökkentek, a közvetítési jogdíjakból származó bevétel kevesebb mint a felére esett vissza, és a játékjogok eladásából is jelentősen kevesebb, mindössze 27 millió forint folyt be.

A költségek csökkentése nem volt elegendő a bevételkiesés kompenzálására. Anyagjellegű költségeken félmilliárdot spóroltak, fizetéseken pedig majdnem 1,5 milliárd forintot, így összesen 4,3 milliárd forintot költöttek. Az átlagos dolgozói létszám 195 főről 178 főre csökkent, az átlagos fizetés pedig havi bruttó 1,9 millió forintra mérséklődött az előző évi 2,3 millió forintról.

A Fehérvár FC Kft. tavaly összességében 3,5 milliárd forintos veszteséget termelt, ami az NB I. történetében ritkán tapasztalt nagyságrendű mínusz.

Garancsi István tulajdonosnak azonban van egy szerencséje: az elmúlt években megtermelt milliárdos profitokat a cégben hagyta, így a tartalékok képesek fedezni ezt a veszteséget. Ha azonban továbbra sem sikerül szponzort találni, és hasonlóan rossz gazdálkodási eredményekkel kell szembenézniük, a csapat komoly bajba kerülhet a következő években.