A Duna Dráva Cement Kft. ellenáll a kormányzati nyomásnak

A magyar kormány által bevezetett extraadók és a cement értékesítéséből eredő veszteségek ellenére a Duna Dráva Cement Kft. (DDC) továbbra is jelentős nyereséggel zárta a 2023-as évet. A vállalat árbevétele ugyan visszaesett, de a tartalékai révén sikerült profitot realizálnia.

A DDC, amely a német HeidelbergMaterials és a Schwenk Zement egyenlő részesedésével működik, 2023-ban 15 milliárd forintos nyereséget ért el, annak ellenére, hogy a magyar kormány 2021 óta több extraadót is kivetett a cementgyártókra. A vállalat árbevétele a 2022-es 112,1 milliárd forintról 84,455 milliárd forintra csökkent, ami elsősorban a CEEM Invest B.V. eladásának köszönhető.

A magyarországi üzemek árbevétele csupán 8 százalékkal esett vissza, a 2022-es 81,5 milliárd forintról 74,8 milliárd forintra. A cég hazai cementüzletágának értékesítési bevétele 15,2 százalékkal csökkent, míg az előre kevert beton gyártásával foglalkozó építőanyag-üzletág bevétele csak 4,8 százalékkal esett vissza.

A kormány által bevezetett kiegészítő bányajáradék és a CO2-adó jelentős többletterhet jelentett a vállalat számára, összesen több mint 11 milliárd forinttal növelve az adók, díjak és illetékek összegét. Emellett a cementre bevezetett tonnánkénti 20 ezer forintos hatósági ár miatt a DDC jelentős veszteséget szenvedett el, mivel a piaci ár már jelentősen meghaladta ezt az értéket.

A társaság üzemi eredménye 2023-ban 2 milliárdos veszteséget mutatott, ami részben a CO2 kvóták értékesítéséből származó bevételnek köszönhető. Az üzemi eredmény azonban még így is jelentős mínuszt mutat, amit a beszámoló nem részletez.

A DDC munkavállalói állományát is igyekezett szinten tartani, mindössze 8,5 százalékkal csökkentve azt, miközben a személyi jellegű ráfordításokat és a bérköltségeket is növelte.

Hogyan sikerült mégis nagyobb profitot kimutatni?

A DDC adózott eredménye jelentősen, a 2022-es 3,7 milliárd forintról 14,8 milliárd forintra nőtt. A nyereség növekedését a CEEM Investment Fund B.V. eladásából származó nyereség és a CO2 kvóta értékesítések révén sikerült elérni. A CO2-kvóták visszaadásából származó bevétel 37,3 milliárd forintra emelkedett 2023-ban.

Kibekkelhetik a nehéz időszakot

A DDC tulajdonosai elkötelezettek a magyarországi befektetés mellett, és nem tárgyalnak annak eladásáról. Az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a kiegészítő bányajáradék és a cementtermékek exportkorlátozása miatt. A DDC reménykedhet abban, hogy az eljárások lezárásával az EU elmarasztalja az Orbán-kormányt, ami jelentős mértékű kártérítést eredményezhet a vállalat számára.