Ilyen döntő sohasem volt még a földkerekség legerősebb ligájában

Az NBA nyugati konferenciadöntőjének ötödik mérkőzésén a Dallas Mavericks 124-103-ra legázolta a Minnesota Timberwolves együttesét, és ezzel története során harmadszor bejutott a fináléba, ahol először kerül szembe a Boston Celtics csapatával.

2006 és 2011 után harmadszor döntős a Dallas Mavericks, és 13 év elteltével másodszor hódíthatja el a bajnoknak járó Larry O'Brien-trófeát. Luka Doncic, a csapat szlovén vezére pedig 25 éves korára, hatodik NBA-szezonjában először nyerhet bajnoki címet a világ legerősebb kosárlabda-ligájában.

A texasiak számára az NBA nyugati konferenciadöntője ötödik mérkőzésének hozadéka a minneapolisi Target Centerben zajlott, ahol a vendégek 124-103-ra lelépték a Minnesota Timberwolves csapatát, és ezzel 4:1-re megnyerték a főcsoport döntőjét. A fináléban, amely jövő pénteken magyar idő szerint hajnali fél háromkor kezdődik, a 17-szeres bajnok Boston Celtics lesz a Dallas ellenfele.

Az első negyed Luka Doncicról szólt, aki egyetlen játékrész alatt 8/10-es mezőnymutatóval 20 pontot termelt, és még arra is maradt ereje és ideje, hogy szóváltásba bonyolódjon az egyik Timberwolves-drukkerrel. Félidőben már 29 pont volt a különbség, sőt, a harmadik negyedben 36 pontosra dagadt a Mavericks előnye.

A főcsoportjában 5. kiemelt Dallas eddig mindhárom párharcában esélytelennek számított, de a Los Angeles Clipperst, az Oklahoma City Thunderst és a bajnok Denver Nuggetset búcsúztató Minnesota Timberwolvest sorra búcsúztatta. A Boston Celtics elleni fináléban sem a texasiak lesznek az esélyesek, de ahol a liga kiemelkedően legjobb hátvédpárosa, Doncic és Kyrie Irving zakatol, ott bármi elképzelhető. Ketten együtt 72 pontot termeltek a mérkőzésen.

Doncic megkapta a nyugati főcsoportdöntő MVP-jének járó serleget.

A Dallas rájátszásbeli menetelése a Los Angeles Clippers elleni 4–2-vel kezdődött, majd az Oklahoma City Thunder elleni, ugyanilyen arányú sikerrel folytatódott. A legsimább párharca a Mavericksnek is a konferenciadöntő volt, ahol a Minnesota nem tudta felvenni a versenyt a Kyrie Irving–Luka Doncic duóval. A Boston Celtics sok kérdést nem hagyott afelől, hogy idén ki lesz Kelet bajnoka. A Miami Heatet és a Cleveland Cavalierst is 4–1-gyel ejtették ki Jayson Tatumék, hogy aztán kisöpörjék a playoffból az Indiana Pacerst a keleti döntőben.

A négy győzelemig tartó döntő egy hét múlva veszi kezdetét Bostonban. A finálé érdekesség továbbá, hogy Kyrie Irving korábban két éven át erősítette a Boston csapatát, így volt csapata ellen szerezhet újabb gyűrűt.

NBA, nyugati főcsoport, döntő

5. mérkőzés

Minnesota Timberwolves–Dallas Mavericks 103-124. Legjobb dobók: Towns 28 (12 lepattanó), Edwards 28, illetve Doncic 36 (10 lepattanó), Irving 36, Washington 12, Gafford 11. A párharcot a Dallas nyerte meg 4:1-re.