4iG Nyrt. első negyedéves teljesítménye

A 4iG Nyrt. jelentős növekedést mutatott az idei első negyedévben, a konszolidált nettó értékesítési árbevétele 36,9 százalékkal, 157,6 milliárd forintra emelkedett az előző év azonos időszakához képest, az EBITDA pedig 49,2 százalékkal, 54,1 milliárd forintra nőtt.

A vállalat adózott eredménye azonban 18 milliárd forint veszteséget tükrözött az első három hónapban, ami jelentős növekedés az egy évvel korábbi 1,17 milliárd forint veszteséghez képest. A veszteséget főként a pénzügyi ráfordítások, valamint az értékcsökkenés és amortizáció nem pénzkiáramlással járó tételei okozták.

A nettó árbevétel zömét, 89 százalékát a telekommunikációs, míg 11 százalékát az informatikai divízió adta. A földrajzi megoszlás szerint a bevételek 85 százaléka Magyarországról, 11 százaléka Albániából, 4 százaléka pedig Montenegróból származott.

A 4iG csoport az idei első negyedévben tovább folytatta organikus növekedését és halad a tavaly ősszel indított transzformációs program végrehajtásával. A vállalati struktúra átalakítása révén a cégcsoport a jövőben lehetőséget lát a hálózati- és mobilinfrastruktúra kisebbségi üzletrészének értékesítésére, a nagykereskedelmi tevékenység bővítésére, versenyképességének növelésére és a hitelállomány csökkentésére.

A transzformációs program keretében a 4iG Űr és Technológiai Zrt. megalapításával a vállalatcsoport összefogja űripari és digitalizációs portfólióját. Az új társaság feladata az űripari- és műholdgyártás, az autonóm repülőrendszerek fejlesztése és gyártása, a drónvédelem, valamint a védelmi ipari digitalizáció területén a képességek koordinálása lesz.

A csoport az első negyedévben együttműködési tárgyalásokat folytatott a Telecom Egypttel egy Észak-Afrika és Albánia közötti tengeralatti nagysávszélességű adatkábel-beruházás előkészítése érdekében, amelyről szándéknyilatkozatot írtak alá az albán kormánnyal. A 4iG részvényei a BÉT prémium kategóriájában kereskednek, a részvények csütörtökön 800 forinton zártak, az elmúlt egy évben a legmagasabb árfolyam 880, a legalacsonyabb pedig 627 forint volt.