Nyugdíjkáosz fenyegeti Magyarországot 2040-re

Szakértők szerint 2040-re megreccsenhet a magyar nyugdíjrendszer, ami főleg az 1973 után születetteket érintheti. A Pulzus Kutatás adatai szerint az emberek többsége az extra egészségügyi kiadások miatt aggódik.

Nyugdíjszakértők szerint 16 év múlva megreccsenhet a nyugdíjrendszer Magyarországon. A szakemberek reformjavaslatai között szerepel a járulékplafon bevezetése, a nők kedvezményes nyugdíjfeltételeinek szigorítása, a 13. havi nyugdíj összegének korlátozása vagy egységesítése, valamint egyéni nyugdíjszámlák bevezetésének sürgetése.

Az Economx által készített Pulzus Kutatásban összesen 5681 főt kérdeztek meg a nyugdíjrendszerről, a magánnyugdíjpénztári megtakarításokról és azok fontosságáról. A kutatás első részében a válaszadók tájékozottságát és várakozásait vizsgálták a nyugdíjrendszerrel kapcsolatban.

A Pulzus Kutatásra válaszolók 60 százaléka azért döntött a nyugdíj előtakarékosság mellett, mert attól tartott, hogy az állami nyugdíj nem lesz elegendő a megélhetéshez. Majdnem minden második öngondoskodó az anyagi biztonság, 36 százalékuk az időskori kiszolgáltatottság miatt tartotta fontosnak a megtakarítást. Minden ötödik válaszadó álmai megvalósítása, minden negyedik pedig az extra egészségügyi kiadások miatt aggódott.

A KSH adatai szerint 2024 elején az öregségi nyugdíjasok átlagos összege 230 940 forint volt, ami Budapesten a legmagasabb, 275 667 forint. A kutatásra válaszolók 40 százaléka attól tart, hogy nehézkesen fog megélni az állami nyugdíjból 65 éves kora után.

Nyugdíjszakértők szerint a népesség elöregedése egyre nagyobb terhet ró a nyugdíjrendszerre. Farkas András nyugdíjszakértő szerint 2040 körül a Ratkó-unokák nyugdíjba vonulása miatt megreccsenhet a finanszírozás. A nyugdíjkassza GDP-arányosan a jövőben 10-11-12 százalékra emelkedhet, és ezt a több száz milliárd forintos pluszt évente elő kell majd állítani.