A ZDF riportja az Orbán-rendszer propagandájáról

A ZDF német közszolgálati televízió szerdán bemutatott egy riportot, amely a Megafon, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) működését és általában a magyarországi központi propaganda terjesztését vizsgálja Európában.

A Die Spur című műsorban a Propaganda-Angriff auf die EU – Wie Orban seine Ideologie verbreitet (Propaganda-támadás az EU ellen – Hogyan terjeszti Orbán az ideológiáját) epizódjában a készítők Budapesten, Brüsszelben és Bécsben is forgattak. A riport a CPAC Hungary konferenciával kezdődik, ahol a ZDF riportereit, Peter Kreysler vezetésével, nem engedték be, akárcsak a magyar sajtó jelentős részét. A német nézők ízelítőt kaphatnak a konferencia beszédeiből, majd a Megafonra és annak videóira irányul a figyelem, amelyeket Garamvölgyi Flóra újságíró segítségével mutatnak be.

A riportban Svea Eckert riporter Bohár Dániel németországi állításait vizsgálja meg, amelyeket könnyen meg lehet cáfolni. Kreysler Dér Stefivel is találkozik, a Megafon egyik sztárinfluencerével, de amikor interjút kér tőle, Dér szerint a központi vezetőség jóváhagyása szükséges, akik azonban nem válaszolnak a német riporter megkeresésére.

A műsor részletezi a Megafon finanszírozási hátterét és Orbán Viktor politikai pályafutásának fontosabb állomásait, beleértve az illiberális demokrácia kihirdetését és a jogállamisági eljárás megindítását. Kreysler három különböző pártból származó EP-képviselővel is beszélget, akik közül Daniel Freund, a Zöldek képviselője szerint Orbán célja egy hálózat létrehozása Trump és Európa jobboldali politikusai között az EU gyengítése érdekében.

Az MCC-ra fókuszálva Kreysler rejtett kamerával beszélget egy német szélsőjobboldali AfD politikussal és egy holland influenszerrel az MCC brüsszeli rendezvényén. Az AfD politikus szerint az AfD és Magyarország érdekei egyeznek, míg a holland influenszer szerint a következő EP-választáson a populisták győzhetnek.

Az MCC 2023-ban megvásárolta az ausztriai Modul Egyetemet, ahol az MCC hatalomátvétele után szélsőjobboldali, Putyin-barát előadókat kezdtek meghívni. Az egyetem tanári karának egyik tagja szerint ez mindenkit megdöbbentett. Az MCC azonban azt válaszolta a ZDF-nek, hogy az egyetemen fontos a vélemények sokszínűsége és a konstruktív viták.

Széchenyi Dániel, a Széchenyi-család leszármazottja, aki az MCC-n tanult, de konfliktusba került az egyetemmel és távozott onnan, a Guardian véleményrovatában írt tapasztalatairól. Széchenyi szerint cikke után lejáratókampány indult ellene, és támadó üzeneteket kapott a közösségi médiában. Kreyslerrel az Andrássy úton sétálva a kormány propagandaplakátjait nézegetik.

A riport kitér arra is, hogy a Mol olajcég részvényeinek tíz százalékát birtokló MCC évente több tízmillió euró osztalékot kaphat a cégtől, amely orosz olajjal gazdálkodik. Vlagyimir Milov, egykori orosz energiaminiszter szerint Orbán még mindig úgy kapja az orosz olajat, „mintha mi sem történt volna”.

A ZDF riportja német nyelven a megadott linken tekinthető meg.