Wolfgang Puck: Barátságok a konyhán túl

A hollywoodi sztárok egyik kedvenc séfje, Wolfgang Puck, aki harminc éve kényezteti a filmipar legnagyobb neveit, most Budapestre hozta a Spago étterem magyarországi változatát. A séf nem csupán a gasztronómia világában jeleskedik, hanem mély barátságokat is ápol a sztárokkal, köztük a néhai Andy Vajnával és Sidney Poitier-rel.

Az osztrák származású Wolfgang Puck a nyolcvanas évek óta van jelen a hollywoodi gasztronómiai életben, és az Oscar-gálán is rendszeresen szolgálja ki a csillagokat. Nemrégiben pedig Budapestre hozta a hollywoodi hangulatot, ahol a Matild Palota aljában nyitotta meg a Spago étterem magyar társát.

Puck a Blikknek mesélt arról, hogy Andy Vajna is gyakran megfordult nála, amikor még Amerikában élt, és az irodája is a séf éttermével szemben helyezkedett el a Sunset Boulevardon. Vajna Magyarországra költözése után is kapcsolatban maradtak, a séf pedig mélyen sajnálja, hogy a producer már nem lehet köztük.

A séf különleges barátságot ápolt Sidney Poitier-rel is, aki a gyermekei keresztapja volt. Puck már a hetvenes években találkozott vele, és Los Angelesben is rendszeres vendége volt az éttermének. Poitier nagy hatással volt Puck életére, és a séf meghatódottan mesélt arról, amikor Poitier felajánlotta, hogy ő legyen a fiának a keresztapja.

Wolfgang Puck más hírességekkel is szoros kapcsolatot ápolt, például Gene Kellyvel, aki állandó teniszpartnere volt, és akinek az élete végén a séf maga készítette és etette a kagylót. Drew Barrymore-nak gyerekként, Kim Kardashiant pedig még valóságshow-sztár előtt ismerte meg és készített nekik ételt.

Puck, aki hamarosan ünnepli 75. születésnapját, nem tervezi, hogy abbahagyja a munkát. Elmesélte, hogy tizennégy éves korában kezdett főzni, hogy elmeneküljön otthonról és a bántalmazó mostohaapjától. Franciaországban szeretett bele a szakmába, és úgy véli, ha valaki megtalálja a szenvedélyét, azt nem szabad feladni. Az Oscar-gálán való részvétel is egy ilyen lehetőség számára, ahol a budapesti éttermének séfje, Szántó István is segített neki a menü elkészítésében.