Az úszóelnök értékelése: Kihívások és sikerek

Wladár Sándor, a Magyar Úszó Szövetség elnöke értékelte a 2023-as évet a szervezet évi közgyűlésén, ahol elismerte a fukuókai világbajnokság csalódást keltő eredményeit, de kiemelte az utánpótlás sikereit és a sportág jövőbeli kihívásait.

A Magyar Úszó Szövetség évi közgyűlésén Wladár Sándor beszámolt az elmúlt év eredményeiről és kihívásairól. Az elnök elismeréssel szólt az Úszó Nemzet Programban részt vevő 36 ezer gyermekről és a korosztályos világversenyeken elért sikerekről. Ugyanakkor őszintén beszélt a fukuókai világbajnokság nem várt eredményeiről és arról, hogy az olimpizmus a show-elemek felé mozdul el, ami új kihívások elé állítja az úszósportot.

Wladár Sándor kiemelte, hogy a 2022-es energiaár-válság után a kormányzat segítségével sikerült fenntartani az uszodák működését, ami létfontosságú volt a magyar úszósport számára. Az elnök szerint a 2023-as év eredményei nem adnak okot nagyívű beszédre, de hangsúlyozta, hogy a magyar úszósport magasra tette a mércét, és a világbajnokságokon elért helyezések mögött hatalmas munka és áldozat áll.

A jövőt illetően Wladár Sándor pozitívan nyilatkozott, kiemelve az utánpótlás-világversenyeken elért eredményeket, ahol a magyar válogatott mindenütt az első háromban végzett. Az Úszó Nemzet Program sikereit is méltatta, amely a Híd programmal bővült, ahol a legtehetségesebb gyerekek plusz edzéseken vehetnek részt.

Az elnök szerint az úszás monotonitása és a kitartást igénylő jellege miatt a sportágban kulcsszerepet játszanak az edzők, akiknek kommunikációs képessége, pedagógiai tudása és tapasztalata a jövőben még nagyobb kihívások elé állíthatja őket.

A közgyűlésen Wladár Sándor elismeréseket is átadott. A Centenáriumi Díjat Dr. György István, a Kőbánya SC elnöke és Szűcs Csaba, a nyíregyházi úszósport edzőlegendája vehette át. A Mosoly-díjat, amelyet a legkiválóbb és a gyerekekkel legempatikusabban foglalkozó utánpótlás-edzők kaphatnak meg, Perjámosi Kata és Lánszki Emma kapta.

Wladár Sándor idézettel zárta beszámolóját, amely szerint aki képes arra, hogy megtegyen mindent, amit utál, a másik oldalon diadal és világhírnév várja. A közgyűlés a beszámolókat egyhangúlag elfogadta.