Virág Barnabás: A gazdaság olyan, mint az evolúció

Az elmúlt évtizedek gazdasági változásai és a jegybankok szerepének átalakulása kiemelt figyelmet fordított a növekedés és egyensúly fenntartásának fontosságára. Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke szerint a 2020-as évtized a korábbi nyugalom helyett összetett kihívásokkal néz szembe a gazdaságokkal, ahol a jegybankoknak a stabil növekedés és pénzügyi fenntarthatóság mellett a társadalmi, környezeti és területi kérdésekkel is foglalkozniuk kell.

A gazdasági sikerhez elengedhetetlen a stabil egyensúly és a folyamatos növekedés, amit Virág Barnabás a Macronomx Meetup konferencián hangsúlyozott. Az előző évtized Magyarország számára nyugodt növekedést hozott, de a 2020-as évek már komplex problémákkal teli időszaknak ígérkeznek, ahol új szintre kell emelni a stabil növekedés és egyensúly fenntartását.

Pénzügyi evolúció

A finanszírozási környezetet a változások gyorsasága és a komplexitás növekedése jelentősen átalakította. Virág Barnabás szerint a gazdasági fejlődés kulcsa az alkalmazkodóképesség, ami az élővilág fejlődéséhez hasonlatos. A jegybankok történetében is jelentős változások mentek végbe, a 2008-as válság után a jegybankok szerepe és tevékenysége jelentősen kibővült, és népszerűvé váltak a jegybankok, óriási hitel- és eszközvásárlási programok indultak.

Az alelnök úgy véli, hogy az évtized a nagy átmenetek időszaka lesz, és a finanszírozási környezetet a zöld átmenet, a demográfiai kihívások, a technológiai forradalmak és a geopolitikai törésvonalak fogják meghatározni. A védelmi költések növekedéséről is beszélt, amelyek a NATO európai tagállamaiban a reál GDP arányában 2024-re 2-3 százalékra emelkedhetnek.

Három cél

A zöld átmenet érdekében a globális GDP 3-7,5 százalékát kell évente elkölteni, miközben a költségvetések magasabb hiánypályán mozognak. Virág Barnabás szerint a jegybankoknak kritikus szerepet kell vállalniuk, mivel az energiaátmenet, a zöld gazdaság, a területi fejlettség és a jövedelmi egyenlőtlenségek terén nem sikerült jelentős előrelépést elérni. Az MNB alelnöke kiemelte, hogy a hazai országkockázati felár szűkítésére kell helyezni a fókuszt a gazdaságpolitikában, mivel 100 bázispontos csökkentés 1500 milliárdos megtakarítást eredményezhet.

Virág Barnabás szerint a szakemberek keveset beszélnek róla, hogy finanszírozási oldalról elég komoly belső pénzügyi forrásai vannak az országnak, „pedig ez kulcselem”. Az elmúlt 12 évben több mint 5 százalék volt a nettó megtakarítása magyar lakosságnak, GDP-alapon, az emberek pénzügyi eszközei folyamatosan bővülnek, GDP-arányosan 2023-ban 38 százalékponttal emelkedett a ráta, ami körülbelül 85-86 ezer milliárd forintnyi belső pénzügyi megtakarítást jelent. A hazai vállalatok is jelentős likvideszköz-állománnyal rendelkeznek, ami további előnyt jelent a gazdaság számára.