Felhőszakadás és jégeső várható Magyarországon

Csütörtökön Magyarország több részén is felhőszakadás és jégeső zavarhatja meg a napsütést. Keleten és északkeleten kezdődő záporok, zivatarok nyugat felől terjedhetnek tovább, helyenként erős, viharos széllökésekkel kísérve.

A csütörtöki időjárás változékony lesz, a többórás napsütés mellett fátyolfelhők és gomolyfelhők jelenhetnek meg az égen. A záporok és zivatarok kialakulása a Budapest-Szeged vonaltól keletre nagyobb eséllyel várható, de a Nyugat- és Dél-Dunántúlon, valamint a Dél-Alföldön is előfordulhatnak csapadékgócok. A zivatarokat intenzív csapadék és erős, olykor viharos széllökések kísérhetik, a nyugatias szél megélénkülhet.

A meteorológiai szolgálat elsőfokú, citromsárga figyelmeztetést adott ki zivatar miatt tizenhat vármegyére, ahol a villámlás jelent elsődleges veszélyforrást, de szélerősödés és jégeső is előfordulhat. A figyelmeztetés érinti Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Nógrád, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Jász-Nagykun-Szolnok, Vas, Veszprém és Zala vármegyéket.

A délutáni csúcshőmérséklet 23 és 30 fok között alakul, a legmagasabb nappali hőmérséklet pedig általában 24 és 29 fok között valószínű. A zivatarokhoz kapcsolódóan lokálisan, különösen az északkeleti és keleti megyékben, felhőszakadás-szerű csapadékintenzitás (20-30 milliméter) és átmenetileg viharos széllökés (60-70 kilométer/óra) is előfordulhat.

A fülledt idő hatása az egészségre

Az Időkép orvosmeteorológiai előrejelzése szerint a csütörtöki meleg, fülledt idő nyomását érezni fogjuk, ami fejfájást, görcsös panaszokat, keringési problémákat okozhat, és növelheti a sztrók, valamint az infarktus kialakulásának kockázatát. Mellkasi és légzési panaszok, szédülés, fáradtság, bágyadtság, dekoncentráltság is jelentkezhet, különösen a szelesebb tájakon élők körében, ahol a fejfájásos panaszok, ingerlékenység, nyugtalanság fokozódhatnak.

A záporok és zivatarok környezetében az asztmatikus panaszok, valamint a pázsitfűfélékre allergiások panaszai is felerősödhetnek, ezért az érintetteknek ajánlott zárt helyen tartózkodniuk. 11 és 15 óra között az UV-sugárzás erős vagy nagyon erős lesz, így a szabadban tartózkodóknak gondoskodniuk kell bőrük megfelelő védelméről.

Az időjárás-előrejelzés folyamatosan frissül, további részletekért látogasson el a következő weboldalra: https://index.hu/idojaras.

Pénteken erőteljes gomolyfelhő-képződés és fátyolfelhők mellett több órára kisüthet a nap. Több helyen, akár több alkalommal is előfordul zápor, zivatar, helyenként felhőszakadás, jégeső is kialakul. Erős vagy viharos széllökések csak zivatar környékén várhatók.

Szombaton az erőteljes gomolyfelhő-képződés, illetve a fátyolfelhők mellett sok napsütésre számíthatunk. Több helyen előfordulhat záporeső, zivatar, majd késő délutántól csökken a csapadékhajlam. Sokfelé megélénkül, helyenként megerősödik a déli, később a nyugati szél. Zivatarban viharos lökések is lehetnek.

Vasárnap gomoly- és fátyolfelhők mellett sok napsütésben lesz részünk. Csak néhol valószínű zápor, zivatar. Több helyen megélénkül a délnyugati, nyugati szél. Szélerősödés csupán zivatar környékén lehet.