Viva la vita!

Üdvözlet! Újra itt vagyunk egy újabb hírlevelünkkel, melynek fókuszában egy 18 éve nem tapasztalt magyarországi választási vita áll.

Az orosz hekkertámadások és a kibervédelem hiányosságai, valamint az EU-s szankciók körüli politikai helyzet is terítékre került. Szijjártó Péter és Orbán Viktor szerint a hackertámadásokat nem szabad nyilvánosságra hozni, de a kimaradás az információmegosztásból gyengíti a magyar kibervédelmet. Az EU-ban csak Szijjártó nem szavazta meg az orosz és belarusz termékekre kivetett büntetővámokat, ami a Kreml szóvivője szerint példátlan nyomásgyakorlást jelent Orbánra az EU vezetői részéről.

A választások közeledtével a politikai viták is hevesebbek. Csütörtök este az EP-listavezetők vitáztak, péntek este pedig a főpolgármester-jelöltek kerülnek sorra, bár Szentkirályi nem vesz részt a vitában. A vitákban olyan személyek is megmérettetik magukat, akik most először tűnnek fel a nagypolitikában, de már jelentős támogatottságot élveznek.

A választásokat követően Balázs Zoltán politológus szerint Orbán és környezete radikálisabb lépésekre is elszánhatja magát, ha úgy érzi, ez szükséges a hatalom megtartásához. A baloldalon pedig a túlélés érdekében új politikai képződmény kialakítására lehet szükség.

A gazdasági területen is történtek érdekes fejlemények. Mészáros Lőrinc kukoricafeldolgozó vállalatát az állam menthette meg a Gyármentő Programmal, annak ellenére, hogy a tevékenység veszteséges volt. A jegybank figyelmeztette az OTP-t, hogy legyen elővigyázatos az orosz piacon, és készüljön fel a kockázatokra.

A nemzetközi porondon Donald Trumpot 34 pontban találta bűnösnek a New York-i bíróság esküdtszége a Stormy Daniels-ügyben, ami a kampányfinanszírozási szabályok megsértésével kapcsolatos. Az Instagramot pedig egy palesztin menekülttáborról készült AI-kép árasztotta el, ami komoly kérdéseket vet fel az internet jövőjével kapcsolatban.

A sportvilágban is történtek figyelemre méltó események. A Fradi bérleteseit például arról kérdezték, hogy mit gondolnak egy lehetséges orosz Gazprom szponzorációról. A kerekegyházi U14-es focistáknak 42 góllal kellett volna nyerniük, végül 43-1-re diadalmaskodtak, ami vitát váltott ki a sportkörökben.

: article-1