Szemüvegbe költöztetheti a VR-technikát egy új fejlesztés

A Princeton Egyetem informatikai tanszékének munkatársai a Meta támogatásával egy olyan új 3D kijelző technikát fejlesztettek ki, amely hordozható virtuálisvalóság- és kiterjesztettvalóság-szemüvegként is használható.

A Nature Communications április végén megjelent számában bemutatott fejlesztés során a kutatók a jelenleg használatos SLM holografikus kijelzőket módosították. Az eredeti kijelzők folyadékkristályos LCoS technológián alapulnak, amelyeknek korlátozott a látószögük. Ez a látószög ugyan bővíthető, de a hologram mérete ekkor csökken, vagy a kép homályosodik és eltűnik, ha a néző megváltoztatja a nézési szögét.

Felix Heide, a Princeton adjunktusa szerint a korábbi technológia korlátai miatt egy monitor méretű kijelző esetében mozivászon méretű 3D kijelzőre lenne szükség az élmény fokozásához. A mérnökök azonban egy új optikai alkatrész, egy különleges mintával ellátott lencse beépítésével oldották meg ezt a problémát.

Az új fejlesztés eredményeképpen létrejött eszköz nem csak meghaladja az SLM kijelzők korábbi látószög korlátait, hanem annyira kicsi és könnyű is, hogy akár szemüvegre is szerelhető. A kutatók szerint ezáltal ideális segédeszköz lehet vezetéshez, sebészeti beavatkozáshoz vagy háztartási szerelési munkákhoz.

(Nature Communications)