Schneller Domonkos az MKSZ új elnöke

Schneller Domonkost választották a Magyar Kerékpáros Szövetség (MKSZ) új elnökének, aki a cyclocross világbajnokság Magyarországra hozatalát tűzte ki célul.

A Magyar Kerékpáros Szövetség csütörtöki közgyűlésén választották meg az új elnököt, Schneller Domonkost, miután Princzinger Péter, a szövetség korábbi vezetője bejelentette lemondását. Princzinger a turisztikai területen növekvő feladataira hivatkozva döntött így, hangsúlyozva, hogy az MKSZ is bővülő és összetettebb szervezetté vált az elmúlt években. A közgyűlés az eredetileg kiírt időpontban nem volt határozatképes, de fél óra elteltével megismételték, így dönthettek az új vezetésről és elfogadták a tavalyi év beszámolóit. Princzinger pénzügyi beszámolójában kiemelte, hogy a kerékpársport finanszírozási besorolásának köszönhetően az MKSZ 2023-ban nagyjából 500 millió forintból gazdálkodhatott. Vízer Barnabás sportigazgató a glasgow-i összkerékpáros világbajnokságot emelte ki, ahol Vas Blanka U23-as országúti mezőnyversenyben világbajnoki címet szerzett, és több más sikeres eredményt is megemlített a BMX freestyle, cyclocross és hegyikerékpár területén. Továbbá beszámolt a magyar kerékpársport infrastrukturális fejlesztéseiről, mint például a debreceni VeloPark, a hajdúböszörményi és debreceni BMX-pályák, valamint a kőbányai BringAréna megnyitása.

Schneller Domonkos, aki jogász végzettségű és a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum főigazgatója, egyedüli jelöltként indult az elnöki pozícióért. Bemutatkozó beszédében hangsúlyozta az előző elnökség által elért eredményeket és a sportágon belüli egyetértést. Schneller a BalatonFondo kerékpárverseny ötletgazdája és fővédnöke, valamint a Giro d'Italia szervezőbizottságának volt elnökségi tagja. Az új elnök célkitűzéseként a 2028-as cyclocross világbajnokság rendezési jogának elnyerését jelölte meg, és kiemelte az utánpótlásbázis erősítésének fontosságát, különös tekintettel a 17 év alatti korosztályokra. Beszélt a létesítmények és infrastruktúra fejlesztéséről is, többek között a debreceni VeloPark továbbfejlesztéséről és újabb parkok, velodromok, BMX-pályák építéséről.

A közgyűlés szakmai alelnöknek öt jelölt közül Kovács Bélát, Tóth Árpádot, Város Viktóriát és Zsiga Erikát választotta, míg az elnökségi tagok közé Bebtó Zoltán, Gyorgyevics Benedek, Princzinger Péter és Törzsök Zsolt kerültek a jelenlegi olimpiai ciklus végéig.