Schmidt Mária és Ungár Péter családi cége rekordmértékű osztalékot fizetett

Schmidt Mária és gyerekei, Ungár Anna és Péter jelentős, 31,3 milliárd forintos osztalékot vettek ki a PIÓ-21 nevű családi vagyonkezelő cégükből, ami a K-Monitor jelentése szerint a korábbi évek eredménytartalékának felhasználásával vált lehetővé.

A cég tavalyi adózott eredménye 8,5 milliárd forint volt, azonban a kifizetett osztalék ennek több mint a háromszorosa. A K-Monitor szerint a család ezt úgy érte el, hogy hozzányúltak a korábbi években felhalmozott, ki nem vett nyereséghez is. A NER-bárócsalád ingatlanozásból származó vállalkozása az elmúlt öt évben csupán egyszer produkált hasonló mértékű nyereséget, az adózott eredmény 2018 óta általában 1-2-3-5 milliárd forint között mozgott, kivéve a 2019-es évet, amikor kiugróan magas, tízmilliárd forint feletti profitot értek el. Azonban a 2022-es üzleti évben is jelentős, 5,4 milliárd forintos nyereséget könyvelhettek el, ami jelentős növekedést mutat a 2021-es 2,8 milliárd és az azt megelőző 1,8 milliárd forinthoz képest.

A K-Monitor elemzése alapján, ha a családtagok a tulajdonrészük arányában részesülnek az osztalékból, akkor Schmidt Mária 20,9 milliárd forintot, míg gyermekei, Ungár Anna és Péter egyaránt 5,2-5,2 milliárd forintot kaphattak. Schmidt Máriának 66,6, míg Ungáréknak 16,7-16,7 százaléka van a cégben.

A PIÓ-21 Kft. vagyonának alapja a Budapesti Ingatlan Nyrt.-ben (BIF) való részesedése, 67,73 százalékkal ez a cég a BIF főrészvényese – de 9,99 százalékkal érdekelt benne a Mészáros Lőrinc többségi tulajdonában lévő Magyar Bankholding (MBH Bank Nyrt.) is. A BIF kapitalizációja jelenleg 140,6 milliárd forint. A BIF az előző években szépen termelte az osztalékra valót, két éve mintegy 5 milliárd forintot fizetett ki a tulajdonosoknak.

A PIÓ-21 Kft. az elmúlt másfél évtizedben szinte sosem fizetett osztalékot, tavaly volt az első alkalom, amikor igen, ekkor is mindössze egymilliárd forintot.