A Richter fontos termékének szabadalmi védettségét meghosszabbíthatják

Fél évvel meghosszabbíthatják az Egyesült Államokban a Richter egyik csúcskészítményének, a cariprazine hatóanyagú Vraylarnak a szabadalmi védettségét, amennyiben sikeres lesz egy jelenleg folyó gyermekgyógyászati kutatás. Réthy Róbert, a gyógyszergyártó befektetői kapcsolattartója a TrendFM műsorában beszélt erről a vg.hu tudósítása alapján.

A Vraylar jelenlegi szabadalmi védettsége 2029 szeptemberéig érvényes az Egyesült Államokban. A vizsgálat, amely a 13-17 éves korosztály skizofréniájának kezelésére irányul, hármas fázisban van, és 2025-ben ér véget. Amennyiben a kutatás eredményes, és a gyógyszer alkalmazhatóságát kibővítik, a szabadalmi védettség 2030 márciusáig meghosszabbodhat.

Ez a lépés jelentős bevételnövekedést hozhat a Richter számára, valamint amerikai értékesítési partnerének, az AbbVie-nek. A cariprazine a Richter legnagyobb árbevételű terméke, 2023-ban több mint 205 milliárd forint bevételt generált a vállalatnak.

A Richter részvényeinek árfolyama jelenleg stagnál, az év eleje óta 4,5 százalékos emelkedést mutat, ami alulteljesítést jelent a magyar tőzsdén.