Nehézségek a munkaerőpiacon Rácz Jenő szerint

A neves séf, Rácz Jenő szerint manapság kihívást jelent elhivatott fiatalokat találni a gasztronómia területén. Az RTL Reggeli műsorában beszélt arról, hogy gyakran kell álláshirdetéseket feladnia, és egyre nehezebben talál olyan munkaerőt, aki lelkesedéssel és a szükséges elhivatottsággal rendelkezik a szakma iránt. Rácz Jenő szerint a világ annyira megváltozott, hogy már szinte ritka, hogy valaki lelkesen jön és megvan benne, ami kell, és emiatt kétnaponta új embert kell keresnie az éttermeibe.

Rácz Jenő a műsorban elárulta, hogy hamarosan egy új street food éttermet tervez nyitni Magyarországon, ahol a fine dining helyett a lazább, úgynevezett comfort ételeket, mint például a hamburgereket, részesítik majd előnyben. E mellett hangsúlyozta, hogy igyekszik időt szentelni a családjának is, bár elismerte, hogy egyre nehezebben tudja összeegyeztetni a szakmai és magánéleti kötelezettségeit.

A séf szerint a munkaerőhiány oka részben a generációs különbségekben keresendő. Úgy véli, a mai fiatalok gyakran váltanak munkahelyet, kevesebb tapasztalattal rendelkeznek, de nagyobb igényeket támasztanak, és sokkal hamarabb szeretnének feljutni a csúcsra, már 20-30 évesen szeretnének kiteljesedni, 40 év helyett.

Rácz Jenő saját karrierjét hozta fel példaként, amely során heti hat napot dolgozott, napi tizenhat órában. Ezzel szemben úgy látja, a mai fiatalok már négy napot sem hajlandóak dolgozni, ami tovább nehezíti a megfelelő munkaerő megtalálását. A beszélgetés végén kiemelte, hogy úgy látja, hogy nemcsak a munkához való hozzáállás változott meg, de az emberi értékek is átrendeződtek, és az igazi emberi, erkölcsi, tiszteletbeli dolgok már szinte elillantak, ami nagyon ritka.